За едни чашата хубаво кафе сутрин е ритуал, за други просто навик. Но за астронавтите на борда на Международната космическа станция(МКС) тя е трудно достъпен лукс. Добрата новина е,  че след няколко месеца космонавтите от МКС най-накрая ще могат да се насладят на чаша хубаво кафе.

През ноември МКС (ISS) ще получи първата си кафемашнина. Астронавтите на борда ще си приготвят истинско космическо кафе. В космическите станции се пие кафе и сега, но често екипажите се оплакват от качеството му, което е далеч от това на прясно приготвеното еспресо. 

Космическата еспресо машина носи закачливото име ISSpresso и е продукт на компаниите Lavazza Argotec. От НАСА смятат, че новата придобивка в станцията ще има и социална функция – астронавтите ще се събират около нея, за да поговорят и релаксират. Освен това машината за кафе ще се използва и с научна цел - за изследване на влиянието на микрогравитацията върху течностите.

Създаването на машината е било трудна задача, тъй като ISSpresso е трябвало да отговаря на много строги изисквания по отношение на техническата функционалност и безопасност, коментират създателите от Arogtec.