"Преди години един журналист ме застреля с думите, че добрата новина не е новина... Е, аз днес ще изброя някои добри новини".

С тези думи служебният премиер Огнян Герджиков започна отчета на кабинета си за първия месец след назначението си.

По думите му първата добра новина е, че финансовите резултати за първите 2 месеца са много добри - по-добри от тези през 2016 г. Герджиков отдаде това и на настоящото правителство, но и на предходното - с премиер Бойко Борисов. Служебният премиер обяви, че ще има великденски надбавки за пенсионерите, които получават под 314 лв. пенсия - практика в последните години. Размерът на помощта за всеки от пенсионерите, които попадат в тази категория ще е 40 лв. и обобщи, че това ще струва на бюджета 51 и няколко стотин милиона лева. Става дума за около 1,2 млн. пенсионери.

 "Ако не бяхме отпуснали великденските надбавки за пенсионерите, щяха да ни обвинят, че сме немощно правителство" - така Герджиков отговори на въпрос дали с даването на пари за пенсионерите не се намесва в предизборната кампания. И добави, че това е традиция и би било престъпление да няма добавки при добрите финансови резултати в държавата.

Втората добра новита според Герджиков - готово е постановлението на Министерския съвет, с което ще се сложи лимит на таксите, които се плащат от бизнеса при вписвания в Търговския регистър. Служебният премиер не даде подробности за решението, но обяви, че от години тези такси са скрити данъци за българския бизнес, а това е нарушение на две евродирективи. 

"Имам амбицията служебният кабинет да направи тази стъпка – да подадем молба за членство в предверието на еврозоната – механизмът ERM 2. Отговаряме на 3 от 4-те критерия за това. Може би трябва да се направят консултации с останалите европейски страни. Не зная дали тази амбиция ще се осъществи, защото времето е малко, а има много работа да се свърши."

Така Герджиков отговори на въпрос дали правителството му ще подаде молбата за членство в Еврозоната. Той не даде подробности за работата, която тече по темата и кой е критерият, на който не отговаряме към момента.

Вицепремиерът Стефан Янев отчете напредъка по организацията на изборите, обяснявайки, че е направено всичко възможно за осигуряване на машинно гласуване, но сроковете са се оказали твърде кратки. След това Герджиков добави, че се надява да няма оспорване на изборните резултати на това основание, въпреки че не изключи такъв сценарий.

 

Стефан Янев и премиерът Огнян Герджиков.

На въпрос смята ли, че е работа на служебно правителство да сменя началника на отбраната - длъжност с дълъ мандат, военният министър Янев заяви:

"Ние не сменяме началника на отбраната, а назначаваме такъв. Идеята е да се прекрати временното състояние с временно изпълняващ длъжността. Точно в правомощията на служебния кабинет, който не е политически ангажиран, е да направи това, което е в интерес на българската армия. Да се назначи офицерът, който е най-високо в армейската пирамица. Изборът е между 7 кандидати, които имат право, но на върха на пирамидата може да е само един."

 
Рокадата на върха на отбраната и назначението на ген. Ангел Боцев на поста е било взето днес от Министерския съвет.

Вицепремиерката Деница Златева отчете напредъка по организацията на българското председателство на Европейския съвет в първата половина на 2018 г.

Здравният министър Илко Семерджиев пък отчете първия от две години насам подписан Национален рамков договор в здравеопазването.

Семерджиев обясни на дълго и нашироко защо договорът е важен и за пациентите, и за болниците и добави, че по този начин ще отпаднат лимитите за болнична помощ, заради които досега лечебните заведения трупаха и повече дългове. По думите му решението дали да отпадват въведените от предшественика му Петър Москов пръстови отпечатъци за постъпване в болница е оставено на съда. Той ще заседава по темата на 16 март.

"Предполагам, че не очаквате от нас за два месеца и половина да направим чудеса. В началото на мандата ни се опитахме да направим анализ на завареното. Не отива на служебния кабинет да има за основна задача да намира всичките безобразия през годините назад. Те започват още прехода“, каза още премиерът по време на отчета.

И добави, че когато човек погледне какво е било през 1990-1997 г, когато средната заплата е била 8-9 докара, и погледне, че сегашната, ще види, че това е едно развитие, призовавайки "да бъдем само и единствено черногледи".

"Ние не сме най-корумпираната държава, но работим и ще работим доколкото имаме възможност“, заключи Герджиков.