Служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов е освободил със своя заповед зам.-директорите в няколко областни дирекции на МВР, съобщава "Дневник", цитирайки свои източници.

Позицията на зам. областни шефове тотално се закрива в няколко града, където хората, които са я заемали, не са съвместявали други длъжности в системата. Такива са случаите в Пловдив, Варна, Бургас, Хасково.

Това е част от административната реформа и цели оптимизиране на позициите в министерството. Тези хора не са отстранени или уволнени, а ще им бъде предложена друга длъжност в системата, обясняват от МВР.

Един от освободените зам.-директори - този в Пловдив (от там идва и самият министър, б.р.) , комисар Георги Георгиев, коментира пред агенция "Фокус", че заповедта му за освобождаване е с вчерашна дата, като за причина е посочено "съкращаване на длъжността зам.-директор". Той е заемал поста от декември 2015 г. Дотогава е бил началник на сектор "Индустрия и търговия" към отдел "Икономическа полиция".

"Аз съм служител на МВР и би трябвало да ми предложат друга длъжност", коментира Георгиев. Той изтъква, че структурата на МВР е йерархическа и е длъжен да изпълнява решението на министъра. - Това са нещата от живота, не е важно дали съм обиден или не. Важно е това решение да не се отразява на хората надолу", допълва още Георгиев.

По думите му важно е изборите да бъдат организирани добре и да се оправдаят големите очаквания на обществото към МВР за справяне с тази тежка организация (всъщност ресорен отговорник за изборите тази година безпрецедентно е военният, а не МВР-министърът, б.р.).

Откакто е заел поста в служебния кабинет, Пламен Узунов отстрани началника на дирекция "Инспекторат" в МВР. По информация на "Дневник" още в първите дни Узунов е потърсил обяснение от Николай Гешев за водените проверки от Инспектората, които бяха насочени срещу него и близки до него полицаи, докато оглавяваше пловдивската дирекция.

Тече и сагата с уволнения главен секретар Георги Костов, който пък изненадващо подаде в прокуратурата сигнал за политически натиск. По случая от ведомството на Сотир Цацаров правят проверка.