Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, но отказа да коментира днес по същество информацията, че следовател е завел гражданско дело срещу зам.-главния прокурор Борислав Сарафов за натиск във връзка с работата му по инцидента в Хитрино от края на миналата година. Това съобщи БНР, след като вчера "Капитал" писа за поредните служители от системата, които се оплакват, че са мачкани  безпардонно от Сарафов.

Но да не помислите, че нещо ще отиде във Висшия съдебен съвет? Не, всичко си остава в прокуратурата!

От думите на Арнаудова пред БНР става ясно, че има сигнал срещу Сарафов, подписан от деветима следователи и адресиран до директора на Националната следствена служба Евгени Диков:

Господин Диков е препратил този сигнал до главния прокурор, който на следващия ден възложи на Комисията по професионална етика на Върховна касационна прокуратура и на същата комисия в Национална следствена служба (пак подчинена на прокуратурата, б.р.) незабавно извършване на проверка. Тази проверка и към днешна дата не е приключила, казва тя.

Вчера стана ясно, че Сарафов този път се е вихрил на среща на екипа, разследващ катастрофата в Хитрино. 

Той започнал да обижда следователите, като им казал, че цяла България знае, че те са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго.

Обърнал се към Страхил Каменички и му казал, че има заешко сърце, тъй като не бил повдигнал обвинение на "двама убийци", визирайки машинистите на злополучния влак.

Така той явно е подсетил следователите кой е виновен за катастрофата, при която загинаха 7 души и мнозина бяха ранени.