Кметицата на столичния жк "Младост" Десислава Иванчева освободи главния архитект на района, предаде БНТ.

На пресконференция Иванчева, експерти и граждани отново се обявиха срещу презастрояването на квартала, за планиране при строителните дейности и за активно участие на гражданите в обсъждането на проектите.

Десислава Иванчева обясни, че главният архитект Весела Тасева е подписала разрешителното за проекта "Гранд Каньон" на инвеститора "Гаранти - Коза България", въпреки несъгласието на ръководството на района. Тя се е поддала на натиск на главния архитект на София Здравко Здравков, смята Иванчева.

"Лицето, което се поддава на натиск и не се съобразява с идеята и каузата на живущите в "Младост", е освободено", посочи кметицата, която бе избрана с листата на "Нормална държава" и е от средите на протестиращите.

Квартал "Младост" да стане град, който ще се издържа от таксите за издаване на разрешително за строеж, а главният архитект на София да подаде оставка, ако е несигурен в знанията си. Тези предложения изказа още Иванчева по време на пресконференция днес.

По думите на Иванчева районът може да се обособи като отделен град, който да се издържа от парите на големите инвеститори и разрешителните за строеж. Кметът на "Младост" представи и евентуален бюджет на града, в който са предвидени строежи на детски градини, ремонти на улични настилки и осветление.

"Другите квартали на София, които не генерират такива приходи, да си помислят", каза Иванчева, цитирана от "Дневник".

Архитект Здравко Здравков.

Управлението на Десислава Иванчева като кмет на "Младост" е лошо, защото разделя гражданите и ги изправя срещу всички останали. Това стана ясно от изказване на главния архитект на София Здравко Здравков, направено по-късно днес след като тя го посъветва да подаде оставка, ако не е сигурен в знанията си.

"Няма друг районен кмет, с който да водим подобен диалог и да има такава липса на координация", коментира Здравков отношенията си с Иванчева.

Според него от септември община "Младост" не дава информация на направление "Архитектура и градоустройство" за разрешенията за строеж, които издава.

Здравков определи уволнената главна архитектка на „Младост“ Весела Тасева като изключителен професионалист. Здравков обясни, че е изпратил в община "Младост" документите за "Гранд Каньон", след като те са били разгледани и одобрени от експертния съвет към направлението.

Главният архитект на София увери, че ще продължава да иска мнението на общината и Иванчева за строежите в района, защото общуването с районните кметове е било част от платформата, с която той е избран на поста.