Кои са най-скъпите държави за живот, според последните изчисления на MoveHub, компания, която е ориентирана към информация за хора, които се преместват в чужбина? При крайната оценка имат значение фактори като цената на различни продукти - на хранителните стоки, на транспорта, сметките в ресторант, наемите на жилищата и т.н. Тези данни след това се вкарват в индекс, който използва прословуто скъпия за живот град Ню Йорк като база за сравнение, пише "Индипендънт".

Ню Йорк получава в индекса 100 точки и останалите държави се подреждат според него. Така животът в страна с индекс над 100 е по-скъп, отколкото в Ню Йорк. Средната стойност за Великобритания е 51,03 и тя заема 29-ата позиция сред държавите, в които е най-скъпо да се живее.

Ето го и топ 20:

20. Две държави разделят тази позиция - Италия и колкото и изненадващо да е - Гана. Индексът им е 53,89. Гана е най-проспериращата страна в Африка и това се отразява в цената на живота там. Другата държава, която е със същия резултат е Италия. Там е по-скъпо да се живее, отколкото в Германия и Франция.

19. Израел - 54,11. Всъщност да се живее в Израел е доста по-евтино, отколкото в други страни в региона като Кувейт или Обединените арабски емирства.

18. Кувейт - 57,31. Кувейтският динар, е една от най-силните валути в света сега.

17. Япония - 57,62. Може японската икономика в момента да е в стагнация, но все още остава една от най-силните в света и това се отразява на цените в азитската държава

16. Нова Зеландия - 58,26. Като страна, която внася голяма част от стоките, Нова Зеландия е доста скъпо място за живот.

15. САЩ - 58,29. Ню Йорк може да е много скъп град, но повечето места в САЩ са доста евтини. Докато животът в мегаполиси като Ню Йорк и Лос Анджелис изисква много средства, картината в селските райони и малките населени места е много по-различна.

14. Ирландия - 59,56. След "Брекзит" Ирландия е обект на засилен интерес от много британци, които подават молби за паспорти и искат трайно да се преместят в държавата, която е примерен член на ЕС. Но трябва да знаят - че отвъд Ирландско море ги чака държава, в която животът е по-скъп, отколкото във Великобритания.

13. Дания - 60,01. Дания е държавата с най-тежка лична задлъжнялост като средно едно домакинство има дългове, равняващи се на 265% от приходите им, според данни на Евростат. Това едва ли е изненада като се имат предвид цените на живот в страната.

12. Австралия - 62,39. Картината в Австралия е доста подобна на тази в Нова Зеландия - много от стоките се внасят. Изключение прави само желязната руда, на която страната е водещ износител.

11. Американски Вирджински острови - 62,56. Идиличната островна държава изглежда много красиво място, но и доста скъпо. Трябва да се има предвид, че цените варират доста между различните острови като за живот на Сейнт Томас трябва да приготвите много повече пари, отколкото за съседния Сейнт Кроа.

10. Люксембург - 64,18. Люксембург се приближава до най-богатите държави в света и съответно се приближава и до върха в красацииите на най-скъпите за живот държави.

9. Катар - 68,06. Страната внася работници като им плаща доста добри заплати, но по-голямата част от заплащането отива, за да покрива разходите за живот.

8. Обединени арабски емирства - 68,39. Градове като Дубай и Абу Даби са с етикет "тук живеят богатите и известните".

7. Бахами - 73,63. Карибската държава е изправена пред същите проблеми като повечето островни страни като вносът е с пъти по-голям от износа и това вдига цените на стоките.

6. Норвегия - 74,47. Животът във всички скандинавски страни е скъп, най-много средства са нужни за Норвегия. Така наемът за едностаен апартамент струва около 1100 евро месечно.

5. Сингапур - 76,57. Бутилка бира от 500 мл в града-държава е около 10 евро.

4. Исландия - 80,47. Откъсната от останалата част на Европа и без почти никаква обработваема земя Исландия е принудена да внася повечето от хранителните стоки и това тласка цените нагоре.

3. Хонконг - 81,93. Държавата е известна като свръхскъпо място като наемите на апартаметите са баснословни, при това жилищата са маломерни и тесни.

2. Швейцария - 90,68. Швейцария често оглавява класациите на най-доброто място за живот благодарение на страхотната си инфраструктура, здравеопазване и чиста природа. Но всичко си има цена - и това е най-скъпото място в Европа.

1. Бермуда - 126,34. Това е и победителят. Офшорният рай в Атлантическият океан е официално най-скъпото място за живеене като столицата Хамилтън е най-скъпият град на планетата.