Само за последните 5 години Дания е намалила с 25% изхвърлянето на храна, съобщи британският в. "Индепендънт". Зад бързата промяна стои основно организацията на един човек - руската имигрантка Селина Джул.

Пристигнала в страната на 13 години - през 1993-та, тя се сблъсква с нещо невиждано - огромни количества храна в супермаркета, които редовно се изхвърлят.

"Идвам от страна, в която имаше недостиг на храна, имахме колапс на инфраструктурата, колапс на комунизма, не бяхме сигурни, че ще имаме какво да ядем", обяснява тя пред Би Би Си.

Амбицията да промени това стои зад създаването на организацията Stop Spild Af Mad - "Спрете да хабите храна".

Джул убеждава най-големата верига бюджетни супермаркети в страната - Rema 1000, да замени всичките си намаления за няколко продукта с намаление за един продукт. Преди това всеки магазин изхвърлял между 80 и 100 банана дневно, след налагане на тази политика тази цифра спаднала с 90%.

"Тя беше тази луда рускиня, която влизаше и обясняваше шантавата си идея за това как да ограничим хабенето на храна... и постигна много оттогава. Тя на практика промени мисленето на датчаните", обяснява Мариа Ноел, комуникационен мениджър в местната верига магазини Dagrofa.

Освен директно с производителите руската ентусиастка работила отблизо и в изработването на множество държавни политики. Така в последните 5 години Дания стана първенец в Европа в борбата с изхвърлянето на храна.

Все още обаче 700 000 тона заминават на боклука всяка година. Според Джул основна вина за това имат консуматорите.

"Изхвърлянето на храна е липса на уважение към природата ни, към обществото ни, към хората, които произвеждат храната, към животните. И е липса на уважение към нашето време и вашите пари", обяснява тя.