Днес ЕК обяви “Бяла книга за бъдещето на Европа”. С този документ за първи път официално се поставя темата за ЕС на две скорости.

Какво се крие под повърхността на тази новина?

В ЕС се оформя ядро от държави, които имат повишено доверие и интеграция помежду си. Всички останали стават периферия. Нещо, за което многократно предупреждавах още като министър на правосъдието.

Рискът за България е не просто да останем в периферията, а постепенно да изпаднем изобщо от ЕС и да се отдалечим от всякакво смислено съдържание на понятието европейско членство. Тази опасност е породена от това, че българската мафия, която се представя за политически елит, похаби десетте години на членството ни. През това време основната ни и най-важна задача беше да се придвижим към “А” отбора в ЕС.

Това не се случи и днес ние сме номинален, пасивен член на ЕС.

Това се вижда и в подготовката ни за председателство – ние нямаме приоритети, не знаем защо председателстваме (освен за да ремонтираме НДК), нямаме дори еврокомисар. Дали някой все още си спомня обещанието, съдържащо се в името на управляваща през по-голямата част от този период партия ГЕРБ – граждани за европейско развитие на България? Реалността е, че тази партия ни превърна в бавноразвиващите се маргинали на Европа.

Правителството цяла година лъга българските граждани, че наблюдението на ЕК върху правосъдната ни система е на път да отпадне. Тези лъжи бяха страстно подкрепяни от целия спектър на българската политическа мафия, включително от бившата евродепутатка и днешен вицепрезидент на България г-жа Илияна Йотова. Диригент на този хор беше главният прокурор на републиката г-н Сотир Цацаров.

Всъщност това наблюдение не само не отпадна, но и по всичко личи, че ние все повече се придвижваме към периферията на ЕС. Трябва да е ясно, че трите най-важни елемента от членството в ЕС - политическите решения, перспективата за реално икономическо развитие и споделената сигурност – ще останат възможности, достъпни в пълнота само за ядрото от държави. И ако ние не искаме да изгубим тези възможности, ако искаме България да застане високо, трябва да направим всичко възможно, за да влезем сред държавите в това ядро.

За това обаче не се говори. Намираме се в поредната бутофорна предизборна кампания, в която важните теми не се поставят, а вниманието ни е отвлечено от неслучващия се дебат между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. И правим това в момент, в който се случват съдбовни неща за бъдещето на страната ни.

Това, което всички трябва много бързо да осъзнаем е, че предстоящите избори са на практика необявен референдум за BG Exit. Защото ако не вземем мерки ударно да наваксаме изоставането и не гласуваме за тези, които реално могат да ни върнат в “А” отбора на ЕС, оставяме страната си в ръцете на онези, които незабелязано ще ни извадят от него.

Очевидно е, че тези, които похабиха 10-те години от нашето членство, не могат да го направят. Нещо повече, техният интерес е да ликвидират европейското ни членство като гаранция за правила и демократична отчетност. Да, България е единствената политическа формация в състояние да проведе тежките реформи, необходими за вдигането на наблюдението върху българското правосъдие. Единствените сме, които имат волята да задвижат процеса ни за присъединяване към Еврозоната и банковия съюз.

Можем да изчистим българските служби за сигурност, така че да гарантираме, че България може да бъде вменяем партньор в процеса на изграждане на общия ЕС.

----

* Позицията на Христо Иванов препечатваме от личния му фейсбук профил с незначителни съкращения. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.