Президентът Тръмп говори пред Конгреса във вторник вечерта.

Или това беше Държавната Дума?

И как можете да разберете разликата?

Тръмп произнесе 5000 думи и говори 60 минути, но нито една от тези думи не беше "Русия" и нито една от тези минути не бе посветена на успешните засега усилия на нашия геополитически противник да подкопае американската демокрация.

ФБР и разузнавателната общност единодушно твърдят, че правителството на Владимир Путин се е намесило в американските избори в успешния си опит да постигне избирането на Тръмп. Връзките между Тръмп и неговия екип и Русия бяха здраво установени чрез контакти с руския посланик по време на прехода, който доведе до оставката на Майкъл Флин - съветника на Тръмп по националната сигурност. Това стана на фона на обещания от Тръмп приятелски подход към Русия.

Трудно бе да се игнорира този слон, дори в зала, голяма колкото тази на Камарата на представителите. Но Тръмп го надмина по размер, подобно на Троцки от съветските снимки.

Путин не би се справил по-добре, нито би назначил по-точните хора да разследват руската намеса в американските избори, отколкото натоварените да го направят.

Помислете си само за републиканския депутат Девин Нунес от Калифорния - председател на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите и шеф на воденото от Камарата разследване срещу Русия.

В петък в. "Вашингтон пост" съобщи, че Нунес е участвал в предприетия от Белия дом опит да бъде свалена от публикация статия на "Ню Йорк таймс", твърдяща, че щабът на Тръмп е имал контакти с руското разузнаване. В събота Нунес заяви на форум в Калифорния, че Флин, който бе изхвърлен заради руския скандал, "е американски герой и си вършеше работата". В понеделник Нунес - човекът, отговарящ за наблюдението на разследването на Камарата на представителите по руския въпрос, събра репортери и обяви:

"Както ми се струва, на нещата е погледнато и няма доказателство за каквото и да било."

За контактите между Русия и хората на Тръмп той заяви:

"Както ми казаха... много хора, няма нищо."

Нунес дори предложи на Тръмп и Флин алиби, като заяви, че "те бяха толкова заети", че Тръмп вероятно не е имал възможност да накара Флин да се обади на руския посланик и да говорят за санкциите. Нунес каза също, че трябва да бъде повикан специален прокурор само ако "са извършени сериозни престъпления... Но на този етап нямаме такова нещо."

Това беше провиране през огледалото. Самата цел на едно разследване е да се установи дали са били извършени престъпления. Ако имате доказателство, нямате нужда от разследване.

Нунес, който бе в преходния екип на Тръмп, вече заяви, че изпълнителните прерогативи му пречат да проучва обсъжданията между Тръмп и Флин. Нунес огласи твърденията на Тръмп, че истинският скандал не е заради контактите с Русия, а заради неразрешените изтичания на информация за такива контакти.

И се предполага, че този човек ще води безпристрастно изследване? Можете да поискате и Кремъл да извърши такова.

Не е необходимо да бъдете член на Демократическата партия, за да го знаете, както каза пред Ен Би Си бившият президент Джордж Буш-младши, "всички ние имаме нужда от отговори" за връзките на Тръмп с Русия. Но конгресмените републиканци, оглавяващи разследването, вече демонстрираха своята пристрастност. Републиканецът Ричард Бър от Северна Каролина - председател на Сенатската комисия по разузнаването, също участва в кампанията на Белия дом срещу публикацията на "Ню Йорк таймс".

При предишната администрация 7 комисия в Конгреса изготвиха 8 доклада за случая "Бенгази" (нападението срещу американското консулство и убийството на намиращия се там посланик през 2012 г. - б.р.). И това стана преди да завърши двегодишното разследване на Специалната комисия. Сега Белият дом оказва натиск върху ФБР и висши представители на разузнаването да отхвърлят обвиненията срещу Тръмп.

Къде са тези разследвания сега?

Републиканецът Джейсън Чафец от Юта - председател на Надзорната комисия на Камарата на представителите, предложи цял чувал обяснения. Той няма нужда да разследва аферата "Флин", защото "нещата се оправят сами". Други комисии могат да пазят по-добре "източниците и методите". Той не искал да надзърта в "частните системи на една политическа партия". И той няма "лично да вземе на мушка президента". Колкото до руските хакерски атаки, Чафец повтори скеча на Крис Фарли от "На живо в събота вечер":

"Би могъл да бъде всеки - от някой пич в микробуса край реката до всеки в държавата."

Натискът да не се извършва разследване трябва да е доста силен. В петък депутатът Даръл Иса - републиканец от Калифорния, заяви през Бил Мейхър от Ейч Би Оу, че "ще трябва да използвате статута и кабинета на специален прокурор, за да разследвате аферата "Русия-Тръмп". Но в понеделник Иса аде заден ход, като каза, че ще подкрепи "независим преглед", но не и специален прокурор, тъй като няма "заподозряно лице".

Нунес, който е съдия и член на жури, заяви пред репортери в понеделник, че е "смешно" да се намеква, че разговорите по време на преходния екип на Флин с руския посланик са нарушили закона, забраняващ на гражданите да водят външна политика:

"Трябва да му благодарим, а не да го преследваме", обяви Нунес.

Добра идея. И след като благодарят на Флин, следователите от Думата трябва да изпратят бонбони на Путин.

-----

* Авторът е политически наблюдател на в. "Вашингтон пост", където е публикувана статията.