Старши-треньорът на "Барселона" Луис Енрике напуска след края на сезона, обяви самият той на пресконференция след снощното 6:1 за каталунците срещу "Спортинг" (Хихон) в мач от междинния кръг на испанската Примера.

"Обявявам, че няма да бъда треньор на Барса през следващия сезон, започна Луис Енрике в края на брифинга, с което изненада журналистите. - Решението беше много трудно за мен. Но добре обмислено. Трябва да бъда честен. Трябва да си отдаден на тази професия, да живееш с нея постоянно, да имаш малко сън... Аз имам нужда от почивка."

Той добави, че преди началото на сезона е имал предложение от шефовете на клуба да преподпише нов контракт, но е поискал време да го обмисли.

Оттогава се заговори, че отношенията на Луис Енрике с лидерите на отбора, начело с Лео Меси, отново са се влошили.

Наставникът обеща да направи всичко възможно и да обедини усилията Барса да спечели отличия този сезон, въпреки че в някои турнири, като например Шампионската лига, "блаугранас" са в тежко положение.

Не така стоят нещата в Ла Лига, където шансовете на Барса се подобриха значително напоследък, дори снощи. Каталунците поведоха в класирането с точка повече от "Реал" (Мадрид), но имат и мач повече.

"Барселона" събра 57 пункта след погрома над Хихон, постигнат с попадения на шестима различни голмайстори. В същото време "Реал" направи 3:3 срещу "Лас Палмас" у дома, след като губеше с 1:3 до последните минути. Почти цяло полувреме "белите" играха с човек по-малко заради червен картон на Гарет Бейл. В 87-ата и 89-ата минута Кристиано Роналдо вкара два пъти и спаси поне точката. "Реал" има 56 т.