"Това по медиите са пълни лъжи. Аз съм невинен - това, че съм се укривал не е вярно... Това, че съм си пускал брада е нормално. Това, че съм тренирал – ами аз съм спортист, ходя на фитнес всеки ден."

Това каза днес в последната си дума пред Софийския апелативен съд Йоан Матев по повод аргументите на обвинението да остане с най-тежката мярка задържане под стража.

Съдът обаче не се вслуша в 19-годишния студент, който е обвиняем за убийството на Георги Игнатов (15 г.) в Борисовата градина на 2 юни 2015 г.

Единият от адвокатите на Матев - Станислав Гюров, очаквано се насочи към няколко основни аргумента: защо разследващите са намерили ножа в бетонна шахта до местопрестъплението чак сега, защо брат му Марсел Матев (който ги е насочил към него) още не е разпитан пред съдия и дали това, че Йоан се е намирал в близост до пейката, на която бе убит Георги, го прави извършител.

В кориците на делото не се съдържат доказателства дали Йоан Матев е автор на деянието. Предвид обществената значимост и за периода, докато се придвижи делото, са се появили много твърдения, каза Гюров.

Защитата отново изтъкна, че според нея не са налице предпоставки, че Матев ще се укрие или извърши друго престъпление. Още на първата инстанция стана ясно, че Йоан, докато следва в Благоевград право, е работил в София в куриерска фирма.

Тричленният въззивен състав обаче прие, че са налице обосновани предположения той да е извършител на деянието, в което го обвиняват. А поведението му след това - цялостна промяна на навиците, на физиката, пускане на брада и т.н . предполагат опит да се заличат белези и да се скрие от правосъдието.

Днес бяха приложени още една докладна от МВР и още един разпит на свидетел, но стана ясно, че още не е готова ДНК експертизата на ножа, която се чака с огромен интрес - дали по него има следи от Матев.

От изнесеното от съда стана ясно, че цели 4 ученици са свидетелствали, че в деня на престъплението Йоан се е появил в езиковото училище, в което учи. Освен това се е мил на чешмата и е имал прясна рана на дясната вежда - която съвпада със снимките от камерата на БНР, засякла "беглеца от Борисовата градина".

Йоан - както стана известно още на първата инстанция, е "закован" и от клетки на мобилните оператори - че в момента на деянието телефонът, който ползва, е бил там.

САС остави младежа в ареста и определението не подлежи на обжалване.

Йоан не говори пред журналисти в залата, а адвокат Гюров не отговори дали вярва "чисто по човешки" на клиента си. Той каза, че е длъжен да го защитава и все пак каза, че "по-скоро му вярва".