"Нормално, преди избори така се говори. След избори така се прави - търсят се оправдания защо не може да се изпълни".

Така бившият социален министър Иван Нейков коментира пред Клуб Z предизборните обещания на различни водещи партии за повишаването на доходите. Според него засега нито едно от предложенията, които се разпространяват, няма солидни аргументи - иокономически, правни и др.

"По-скоро са вид пожелания. Нито едно от тях няма зад себе си аргументи. Може би ще ги видим до края на кампанията", каза Нейков.

Той изрази резерви към обещанието на ГЕРБ за средна работна заплата от 1500 лв. след 4 години.

"Не можеш да обещаеш средна заплата. Все едно да обещаете средната температура на нацията каква ще бъде. Средната заплата е резултативна величина на базата на заплатите на 3 млн. души. Едно управление плаща само на бюджетната сфера, 15% са заети там. Не можеш да кажеш колко ще плаща бизнеса", каза Нейков.

Той поясни, че икономическия ръст може да се прогнозира, но не може да се обещава колко ще стане заплатата. Нейков обясни, че ръстът от последните 2 години, на койо залагат ГЕРБ, се дължи на парите от ЕС и на него не може да се разчита за повишаване на заплатите.

Според него досега на всички избори е имало обещания за доходи. Нейков е съгласен, че ниските доходи са голям проблем за България. Според него обаче правилният подход към тях е съвършено нов механизъм за определяне на минималната работна заплата и съвършено други инструменти за насърчаване на квалификацията на хората  Той обаче изтъкна, че подобни идеи засега не се чуват в предисборната кампания.