Турският вестник "Хюриет" назначи нов главен редактор, след като бе остро критикуван от президента Реджеп Ердоган, предаде Ройтерс.

Повод бе публикация за разногласия между правителството в Анкара и армията.

На 25 февруари "Хюриет" публикува статия под заглавието "Безпокойство в генералния щаб на армията". В нея се твърди, че правителството не е потърсило мнението на военните, преди да отмени забраната за носене на ислямски забрадки от жените на служба в турските въоръжени сили.

Снощи "Хюриет" обяви, че назначава журналиста ветеран Фикрет Била за главен редактор и член на управителния съвет. Той ще наследи Седат Ергин.

В. "Хюриет" е част от "Доган холдинг", чийто основател Айдън Доган бе призован да се яви пред съда вчера заради обвинения за контрабанда на гориво. 80-годишният магнат в миналото е бил в обтегнати отношения с Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Сега "Доган холдинг" е обвинен, че е ръководел мрежа за контрабанда на гориво преди 10 години.

Критиките на Реджеп Ердоган пък доведоха до падане на акциите и на "Хюриет", и на "Доган холдинг".

Недоволството на президента Реджеп Тайип Ердоган към в. "Хюриет" вчера беше водеща тема на турския печат. 

"Това заглавие беше безсрамно", заяви пред журналисти президентът по повод статията на "Хюриет".

И допълни:

"Много грозно. Този текст обезпокои и нас, и генералния щаб на армията. Не мисля, че съжаляват, но всеки трябва да си знае мястото."

Според Ердоган никой няма право да изправя армията срещу правителството. Той се закани, че този, който се опита да го направи, ще си плати.