Европейският парламент призова днес с незаконодателна резолюция Европейската комисия да въведе временно визи за граждани на САЩ. Съединените щати още не позволяват безвизов достъп за граждани на членките на ЕС България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Гражданите на САЩ могат да пътуват безвизово във всички държави членки на ЕС.

Комисията може да суспендира безвизовия режим за граждани на трети страни в ЕС, ако техните власти не са отменили изискването за виза към европейците до 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност. Европейският парламент и държавите-членки могат да възразят срещу такъв акт на Комисията.

На 12 април 2014 г. ЕС е уведомил САЩ за липса на реципрочност в безвизовия режим. Комисията трябваше да въведе визи за граждани на САЩ най-късно до 12 април 2016 г., посочват евродепутатите. Тогава обаче тя предпочете да се консултира с държавите-членки и оттогава не е предприела никакви действия. 

Освен САЩ Австралия, Бруней, Канада и Япония не изпълняваха задълженията си към ЕС за реципрочността на безвизовото пътуване. Австралия, Бруней и Япония вече отмениха визите за всички граждани на ЕС, а Канада обеща да направи това до декември тази година.