МВР е съвсем рафинирана, завършена и готова за картографиране Страна на чудесата. Невърленд, който не може да се мери дори с жк „Младост“ - кварталът, който под флага на новата кметицата обяви курс към отхвърляне на софийските букаи и ще се издържа, печатайки разрешителни за строеж...

В МВР отново фуражки хвърчат през прозорците, шефове напускат кабинетите по водосточната тръба „доброзорно“, стигна се дори главен секретар да се оплаче в прокуратурата, че го тероризират. Не знам що не поиска охрана. Между другото, не си спомням да е имало чак такова дъно.

Защо всичко това е странно?

Откакто се помним, статистиката за престъпността – битова или организирана, стихийна или по-тежка, характерна по райони или съвсем неординерна, постоянно върви на подобрение. Намалява броят на извършените, расте броят на разкритите... И същевременно – докато чакаш да видиш как бившите бригади с "момчетата" превеждат просълзени старици през кръстовището, – постоянно изхвърлят като мръсни котета  шефовете, постигнали същите тези върхови резултати.
Сега да оставим настрана глобалния поглед – защо, когато някой дава все по-добри показатели, няма един директор със стаж два парламентарни мандата (изключая съвсем специализираните и "неинтересни" - психологии, криминалистични лаборатории и т.н.)

Пак – защо?

При смяна на властта цялата „имунна система“ на... системата изведнъж рязко запеленгова куп провинения на същите тези, които до онзи ден са давали брилянтни резултати. И които предният политически ръководител е потупвал по рамото, сочил за пример на подрастващите, че и награждавал.

Стоварват им се ДАНС, "Вътрешна сигурност", Инспекторат и изведнъж се оказват долни пе*е... пардон некадърници, корумпета, пияници, достойни само да бъдат дадени на Борислав Сарафов, който знае как се обясняват тия неща на полицаи.

Добре де – ама защо го правят?

Коя нормална фирма ще си ампутира най-добрите служители и ще чака да цъфне? Стига обаче да гони истински резултати... 

Сега да ви кажа ли аз що ги сменят? Защо идваш с декларация, че си „замалко“ и изриваш всичко с багера? Като въобще не се изкушавам да твърдя, че „изринатите“ по презумпция са читави.

Жокер – за предстоящите избори проформа официално отговаря военният, а не МВР министърът... 

Да, ама военният министър сигурно разбира от кръгом върху лява пета, но не владее криминалните групи на терен. Преди време писахме за едно ломско село, което увеличило подкрепата си за ДПС 40 пъти – просто пример.
Криминалните групи с какво се занимават по избори? Познахте – с това едни торби и багажници с пари да се шматкат насам-натам към своите потенциални реципиенти.

А именно шефът на местната полиция е този, който:

А) познава лидерите и що-годе състава на отделните групи;
Б) знае с голям процент достоверност кой за кого се кани да купува гласове;
В) има лостове да го „профилактира“, превъзпита и респективно неутрализира.

Понеже от София нещата често изглеждат твърде сложни, а те са прости: в събота следобед, ако сте изчерпали другите средства и не може да се разберете со кротце, со благо, пъхаш с една полицейска мярка и обвинение в купуване на гласове за 24 часа на топло именно бригадата, която работи за "когото не трябва". И така пропускат мача, люпят семки и го гледат по телевизора на батерии. Щото нали в арестите не дават кабел...

И напротив – правилните хора остават като едни божества на изобилието и дашността сами на разчистения терен. И офертите им намират благодатна почва сред населението от различни нива на българското патриотическо множество.

Просто е.
Ето затова преди избори рязко се повишава уволненият брой началници. А за какво да ги ритнат винаги има.