Руският премиер Дмитрий Медведев е получил дарения на стойност над 1,1 милиард евро и с тези пари се е сдобил с несметни богатства и имоти.

Това става ясно от най-мащабното досега разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от опозиционера Алексдей Навални.

Според ФБК Медведев притежава много недвижими имоти, парцели, яхти, аграрни комплекси и винарни.

За всичко това се разказва в 50-минутен филм за богатствата на руския премиер. Както твърдят във Фонда, те са натрупани от подкупи от олигарси и кредити от държавни банки.

 

 

Сътрудниците на ФБК са разкрили перфектна разклонена корупционна схема, при която Медведев е забогатял, твърди Навални. Авторите на разследването попаднали на цяла мрежа от благотворителни фондации и сдружения с идеална цел, създадени от доверени лица и роднини на Медведев.

"Пожертвования" за тях идват от олигарси и държавни банки. Получатели на помощите са премиерът и семейството му. С тези средства те придобиват недвижими имоти и друга собственост, при това не само в Русия, но и зад граница.

По същата схема Медведев притежава и вила в градчето Пльос в подмосковната Ивановска област, припомня ФБК. Фондът публикува разследване по въпроса през лятото на 2016 г. Става дума за историческото имение "Миловка", което се простира върху площ три пъти колкото Кремъл и 30 пъти колкото Червения площад. Тогава стана ясно, че обектът се охранява от Федералната служба за охрана (ФСО) и над него е забранено прелитането на самолети.

Във фондациите на Медведев са преведени най-малко 70 милиарда рубли, или 1,1 милиард евро, в пари и имоти, твърдят от фонда на Навални. С тези средства били построени и се поддържат имение и агрокомплекс в Мансурово, планинската резиденция "Псехако" в Сочи, лозя в руския курорт Анапа и италианската област Тоскана, а също така и споменатото вече имение "Миловка" на брега на река Волга.

Един от обектите е резиденцията в Рубльовка - район западно от Москва край Рубльовско-Успенското шосе. Стойността му според ФБК е близо 5 милиарда рубли (почти 81 милиона евро). Формално имотът принадлежи на Фонда за подкрепа на социално значимите държавни проекти, известен с абревиатурата "Соцгоспроект". Резиденцията и земята около нея били подарени от Алишер Усманов - един от най-богатите хора в Русия, чието състояние се изчислява на 12,5 милиарда долара.

Снимка от въздуха на имота в Знаменское.

Пожертвуванието на Усманов си е чиста проба подкуп, категорични са от ФБК. От Фонда прилагат като доказателство копие от държавния регистър.

Надзорният съвет на "Соцгоспроект" се оглавява от състудент на Медведев. Това е Иля Елисеев - вицепрезидент на "Газпромбанк". Същият човек оглавява фондация "Дар", на която преди принадлежало имението в Пльос. То било подарено на друга фондация - "Градислава", основана от Леонид Рубцов. Същият е и директор в компанията "Грийн ярд", която е собственост на "Соцгоспроект". А директорът на фондация "Соцгоспроект" Алексей Четвертков също е състудент на руския премиер.

Разкошното имение включва огромен палат с площ 3000 квадратни метра, къща за гости с площ 750 квадрата, баня и други постройки. Всичко това се намира върху парцел с площ 43 декара в селището Знаменское в подмосковния Одинцовски район.

 

 

Оказва се също, че Медведев има собственост и в Курска област, продължават от ФБК. Става дума за имение в село Мансурово - родното място на баща му и дядо му. Площта му е близо 240 000 квадратни метра. То се състои от главен палат, къща за гости, две площадки за хеликоптери, декоративно езеро и тенис корт.

Тази резиденция се води собственост на агрокомплекса "Мансурово". Шеф на Съвета на директорите е споменатият по-горе Иля Елисеев.

Агрокомплексът "Мансурово" е огромно предприятие, заемащо площ от 270 000 декара. То разполага с 3170 глави едър рогат добитък, свинекомплекс за 55 000 свине и конезавод. Директор е Наталия Харитонова, учила право при Иля Елисеев. А един от шефвете на Съвета на директорите е Андрей Медведев - братовчед на премиера.

 

 

Андрей Медведев притежава малък дял в компанията "Сейм-Агро", чийто предмет на дейност е отглеждане на домати, краставици и рози. Главен учредител на тази компания е "Курскпротеплица", директорският съвет на която се оглавява от добре познатия ни вече Иля Елисеев. А собственик е фондация "Соцгоспроект", на която Алишер Усманов подарил резиденцията в Рубльовка.

"Соцгоспроект" притежава дял и в компанията "Скалистий берег" ("Скалист бряг"), на която принадлежат лозя в Анапа. И нейният директорски съвет се оглавява Иля Елисеев.

Най-голям дял в имотите в Курск има непубличното АД "Компания Техинпро". Чрез нея Медведев си поръчва дрехи и други лични вещи по интернет. От ФБК установили това, след като сравнили списъка на покупките по електронната поща с маратонките и фланелките, с които се появявал премиерът. Директор на тази фирма е Владимир Дяченко. Същият оглавява и друго АД - "Промтехинвест", което управлява имението в Рубльовка.

С Медведев е свързана и Фондацията за подкрепа на зимните олимпийски видове спорт. Иля Елисеев е шеф и тук - на Надзорния съвет.

През 2014 г. в полза на тази фондация бил пожертван Домът за посрещане на официални гости "Псехако". Това е разкошна зимна резиденция в планините, недалеч от Красная поляна. Медведев ходи там често, ако се съди по снимките му в инстаграм.

 

 

От ФБК разкриват още един случай на корупция, свързан с Медведев. През 2011 г., когато той е държавен глава на Русия, Управлението на делата на президента продало парцел с площ 200 декара край село Маслово до Рубльово-Успенското шосе на компанията "Гарант Клуб" без пари - 200 пъти по-малко от пазарната цена. На тази територия се намира огромен палат, нещо, приличащо на спортен комплекс, стопански постройки и хеликоптерна площадка.

 

 

"Гарант Клуб" е дъщерна компания на фондация "Дар" - същата, дала на агрокомплекса "Мансурово" ипотечен залог върху земята под имението.

В този бивш замък в Санкт Петербург свързана с Медведев компания притежава 6 апартамента.

От ФБК твърдет също, че са разкрили две престъпни схеми за получаване на ценни книжа в Краснодарския край. Свързани с Медведев хора се сдобили с парцел в Утриш и пансион в Олгинка. И в двата случая имало фалшив конкурс, като "конкуренти" били компании, контролирани от директора на "Соцгоспроект" Алексей Четвертков.

Фондация "Дар" притежава също така 6 от общо 29 луксозни апартамента в бившия замък на граф Кушельов-Безбородко от XVIII век в центъра на Санкт Петербург. Общата стойност на тези 6 жилища е 1 милиард рубли (16,2 милиона евро).

Една от яхтите на Медведев, акостирали пред вилата му в Пльос.

Същевременно Иля Елисеев не само че оглавява почти всички свързани с Медведев фондации, но и притежава кипърската офшорка "Фурсина лимитид". Нейна собственост пък са 2 яхти на обща стойност 16 милиона долара. От ФБК открили снимки на тези яхти, акостирлали пред имението "Миловка"на река Волга. И двете яхти носят името "Фотина". Това е църковният аналог на Светлана. А така се казва съпругата на Дмитрий Медведев.

След анализ кога и как е използвана по-голямата от двете яхти от фонда на Алексей Навални стигнали до извода, че и двете са свързани с руския премиер.

 

 

А през 2012 г. кипърската офшорка купила 100 процента от италианската компания "Фатория дела Айола", която притежава и управлява собствени лозя и винарни в областта Тоскана. Срещу 10 милиона долара свързаната с Медведев компания се сдобила с 1000 декара лозя и маслинови горички, винарни и дори старинна вила. И неин директор станал Сергей Ступницки. Преди това той оглавявал винарната "Скалистий берег", също свързана с премиера на Русия.

ФБК не за първи път обвинява висши руски чиновници в корупция и незаконно натрупване на несметни богатства. Освен Медведев на мушката на Фонда са говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и сина на главния прокурор Юрий Чайка.

 

Гласът на Медведев: Пропагандни изхвърляния на осъдено лице

"Материалът на Навални носи ярко изразен предизборен характер, за което самият той говори в края на клипа. Безсмислено е да се коментират пропагандните изхвърляния на опозиционно и осъдено лице, което заявява, че вече моди някаква предизборна кампания и се бори с властта."

Това заяви пред ТАСС по повод публикацията на ФБК Наталия Тимакова - прессекретар на Дмитрий Медведев.

Преди месец Навални бе осъден условно на  5 г. затвор за присвояването на над 10 000 кубически метра дърва от държавно горско предприятие. По този начин той няма да има правото да се кандидатира за президент на Русия. Член 160, по който той е признат за виновен, визира тежко престъпление. А за държавен глава не могат да бъдат избирани хора, лишени от свобода за тежко или особено тежко престъпление.

Мнозина подозират, че именно това е била целта на делото срещу Алексей Навални.

Самият опозиционер заяви, че ще обжалва присъдата и ще се бори за отмяната й във Върховния съд на Русия и в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Той дори откри свой предизборен щаб.

От италианската компания "Фатория дела Айола" също опровергаха твърденията на ФБК за връзка с Медведев.

"Доколкото знам, няма никакви връзки", каза маркетинг мениджърът накомпанията Дария Ивлева пред агенция Рамблер.