Държавата в момента е в окаяно състояние, но в такава бедстваща ситуация ще намери пари да компенсира хората, защото всички сме солидарни в трагедията, обяви зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в сутрешния блок на bTV. 

"Видя се, че политическата ситуация в страната води до това неразбиране и липса на комуникация, на които сме свидетели в бедствието. Защо областният управител не е отишъл на място? Трябва да има присъствие на държавници, които да успокояват хората, че държавата ще се намеси и притече на помощ. И да помагат за необходимата синхронизация на институциите", добави бившият вътрешен министър.

Цветанов отклони странични политически въпроси с аргумента, че не е коректно в такъв момент да се отклонява вниманието от трагедията. "Едва ли някой с радост би приел едно бъдещо управление след поразиите на сегашното", все пак отговори той на питане дали ГЕРБ има готовност да вземе властта. 

"Трагедията, сполетяла страната след пороите показва за пореден път, че държавата е абдикирала от всичките си ангажименти. При събитията от село Бисер ние бяхме на място след два часа и започнахме да помагаме. Кметът на Варна Иван Портних е бил на място и е помагал, докато не излезе в социалните мрежи, че държавата липсва и няма никаква комуникация. До третия час не е имало никой. Има комплекс от мерки, които не са предприети. Това е едно сериозно бедствие. Дори и да имаше по-адекватни мерки, вероятно също щеше да има жертви, но можеше да се помогне по-бързо и адекватно на хората. Никой не може да предвиди кога ще има бедствие", добави Цветанов.

Той отправи и призив към кризисния щаб:

ека да информират обществото какво се предприема от държавата и да се започне с по-бързото изплащане на обезщетения на хората, за да могат да отстранят щетите си. Съвместната работа е полезна и хората се нуждаят от това. Кметът е длъжен да алармира за това което става."