В рамките на два дни преди националния празник служебната министърка на екологията Ирина Костова е подписала две решения, с които се дава зелена светлина за изпълнение на спорния проект на план за управление на Национален парк "Пирин". Това става ясно от сайта на министерството, където са публикувани и двете решения. Въпросният план се подготвя от фирмата "Пролес Инжеренеринг" ООД, която отговаря и за управлението на Парк "Витоша". Изработката им се финансира с европари.

Първото решение е от 1 март и разпорежда, че проектът за план за управление няма нужда от екологична оценка за евентуално негативно въздействие върху околната среда и здравето.

Второто решение е от 2 март и предвижда и предварително изпълнение на решението от предния ден.

По закон първото решение може да се обжалва пред съда н 14-дневен срок. Второто - за предварително изпълнение, може да бъде ддено на съд в 3-дневен срок. Така излиза, че единственият шанс за обжалване е в понеделник, 6 март, тъй като останалите дни са почивни - националния празник днес и събота и неделя. Ако бъде оспорено първото решение обаче и не действа по време на съдебните процедури, би трябвало да се спре и второто.

Плановете, които би трябвало да регулират какво може и какво не може да се прави на територията на парковете в продължение на 10 години, бяха върнати за преработка от МОСВ в началото на 2016 г. от бившата екоминистърка Ивелина Василева.

Планът на "Витоша" по думите й предвиждаше на 40% от територията да се развиват ски дейности. Планът за "Пирин" пък не беше съобразен с изискванията на ЮНЕСКО, а паркът е част от световното наследство, включено в списъците на организацията на ООН.

Новите им варианти бяха представени през есента на миналата година, а следващата стъпка трябваше да е минат през разглеждане от Висшия експертен екологичен съвет, който да прецени нужна ли е екооцента за въздействие на всеки от тях. За извършването на такава настояват от екоорганизации. Според тях "вместо да забранява изрично посегателства над Пирин, планът предвижда увеличение на зоните, в които е разрешено строителство с 12,5 пъти и отваряне на 60% от територията му за ползване на дървесина."

Мотивът на министър Костова да ускори действията по плана за "Пирин" - тоест за второто решение, е, че това се прави с цел "защита на особено важни държавни и обществени интереси, и осигуряване на живота или здравето на гражданите". Според документа закъснението можело да последва значителна или трудно поправима вреда.

Преди два дни от WWF призоваха президента Румен Радев и служебното правителство да върне за преработка плановете на управлението на парковете "Пирин", "Витоша" и "Рила" с цел защитата им. 

Малко след като решенията на Министерството на околната среда и водите видяха бял свят в новините, лидерът на "Нова република" Радан Кънев реагира с видеообръщение и апел във фейсбук:

"Одобряването на план за управление на Национален парк без екологична оценка ще доведе неизбежно до жалби, ще падне в съда, ще забави плана с нови две-три години. Това са години, в които хората в Разлог, Кресна, Добринище няма да могат да развиват устойчив бизнес. Години, в които туризмът в Пирин ще остане монопол на една фирма", реагира Кънев.

От "Да, България" настояха днес за незабавна отмяна на решението на министър Костова, връщане на плана за пълна преработка и гаранции за устойчиво развитие на Национален парк "Пирин", както и за смяна на ръководството на екоминистерството.

"Загрижеността ни към всеки акт на беззаконие няма да спре до тук. „Движение Да, България” ще се противопоставя на всяко нарушаване на интересите на българското общество. Защото днес е Пирин, утре са Витоша и Рила, накрая България", са казва в позицията на коалицията.

Междувременно стана ясно, че природозащитници организират протест в понеделник (6 март) заради решенията на Ирина Костова, с които даде зелена светлина на спорния проект за плана за управление на националния парк. От коалицията "За да остане природа в България" са създали и събитие във фейсбук за протеста. Той ще е в понеделник от 18 часа пред Министерството на околната среда и водите на столичния бул. "Княгина Мария Луиза" 22. Демонстрацията е под надслов "Екологичната оценка е вредна за здравето - на МОСВ".