"Норвегия е страна, в която цивилизоваността в последния половин век е като тази в Северна Африка".

"Образованието в Норвегия е като за хора с умствени увреждания".

"Във всяка къща и бунгало в провинцията в Норвегия има тоалетна, но местните традиционно уринират зад къщата"...

"Сексът с деца е традиционен, роднини блудстват с тях. А плачът е забранен и се смята на зараза"...

И накрая - това е страната, в която има "държавен план, квота за отделяне на деца от техните семейства, която се изпълнява от държавните агенции."

Това би било впечатлението ви за една от най-цивилизованите страни в Европа и света според всички световни класации - Норвегия, ако живеехте в Русия и се информирахте от руски медии.

Това става ясно от анализ на EU East StratCom Task Force в седмичния дайджест, посветен на дезинформацията, свързана с Кремъл. Ще припомним, че през януари 2017 г. Норвегия бе обявена за страната с най-висок стандарт на живот в света. Там има специална институция детски омбудсман от 1981 г., а опит в защитата на тези права черпят редица страни в Европа. Норвежкият фонд пък е един от големите донори, финансиращи проекти за защита на човешките права. 

Норвегия от години е обект на дезинформация от руски медии, вероятно заради немалкия брой руснаци, които емигрират там. В последно време обаче най-често пропагандата използва случаите на отнети от руските им родители деца, става ясно от анализа на поредица публикации.

"Има една дума на норвежки език, която е добре позната на много руснаци - Barnevernet – наименованието на Норвежката агенция за защита на децата (...) Руските родители са много добре запознати с истории за семейства, преместили се да живеят в Норвегия, чиито деца са били отнети под предтекст "игнориране от родителите". Затова за масовото руско обществено мнение репутацията на Норвегия е на страна, поела на кръстоносен поход срещу семейните ценности", пише в анализа. 

В публикациите на прокремълските медии за страната, в която руснаците често намират пристан извън своята държава, случаите за отнети деца присъстват постоянно, а в социалните мрежи дезинформацията по темата се разпространява за минути в хиляди копия, показнат данните, събрани от EU East StratCom Task Force. Целта - така примамливата иначе Норвегия и норвежкото общество да се превърнат в пример за упадъка на Запада.

Цялата пропагандна машина се задейства последно от "разказа" на рускиня, чиито деца са били изведени от дома й. Жената реагира с гняв и фрустрация и разказът й е добре дошъл, за да "потвърди" зловещите неща, които се случвали с скандинавската страна. Майката играе роля едновременно на жертва и на експерт по спецификата на норвежкото общество. Точно както с историята, че магазините в Скандивските страни били празни, където "свидетелят" бе от руски произход, и сега прокремълските медии търсят сюжет и свидетел, който да "потвърди упадъка на Запада". Ако питате дали в тези репортажи има обратна гледна точка и се спазват елементарни журналистически стандарти, отговорът, разбира се, е само един - не.

В историята с упадъка на Норвегия, свидетелстващата майка, която се връща в Русия, става лидерка на неправителствена организация "Руски майки", която организира демонстрации пред посолството на Норвегия в Москва. А от историята международната руска "новинарска" мрежа Sputnik дори разкри други "пъклени планове" на Запада - "Скандинавците взимат децата от руските семейства, за да се справят с демографския срив". А твърдението дори не е измислено в случая - цитиран е руският комисар за правата на децата Павел Астахов. Той разширява мащаба - твърди, че подобни неща не се случват само в Норвегия, но и в Дания, и във Финландия...

Доказателства? Няма.