Турският президент Реджеп Ердоган обвини снощи Германия, че "подслонява и помага на терористи", съобщи БиБиСи. Според него турско-германският журналист, задържан в Турция, е кюрдски сепаратист и германски агент.

Става дума за Дениз Юджел – кореспондент на "Ди Велт" с двойно гражданство, писал за хакерска атака срещу електронната поща на турския министър на енергетиката, който е зет на турския президент.

"Казват ни: "Защо раздухвате случая?" Само чакайте, ние тепърва започваме. На няколко международни срещи ще разкрием всичко, което сторихте", размахва пръст Ердоган.

Изявлението му идва след решението на германските власти да прекратят трите прояви в страната в подкрепа на референдума за разширяване на президентските правомощия, който ще се проведе в Турция на 16 април. В момента хората на Ердоган работят усилено върху това да увеличат активността на народното допитване. Множество критики са насочени към кампанията за референдума, която според международни наблюдатели се провежда по недопустим за една демокрация начин. 

"Те пречат на моя министър на правосъдието да говори, на моя министър на икономиката да говори. Трябваше аз също да говоря чрез видеоконферентна връзка", възмути се турският президент.