"Левски" обърна ЦСКА-София с 2:1 в мач от 23-тия кръг на Първа професионална лига на стадион "Васил Левски". "Сините" губеха с 0:1, но вкараха два гола в последните 20 минути. И възкръснаха след лошия старт в пролетния полусезон и неволите извън терена покрай собствеността на клуба.

Голям мач направи 20-годишният вратар на "сините" Николай Кръстев, който имаше решаващи спасявания, както при 0:1, ката и при 2:1. Това бе едва вторият двубой на стража с екипа на родния му клуб.

"Левски" побеждава тим с името ЦСКА за първи път от пролетта на 2013 г., когато треньор отново бе Николай Митов, сега оглавил отбора едва в четвъртък. "Сините" записаха първа победа тази пролет.

Арсенио Нунеш откри с красив гол още в 5-ата минута. Роман Прохазка изравни от дузпа в 70-ата, а в 78-ата Давид Яблонски с глава вдигна на крака синята част от стадион "Васил Левски". Чехът изработи и 11-метровия удар малко преди това.

Двубоят се игра пред близо 25 хиляди зрители.

Началото бе по-добро за "червените", които заиграха настървено и с дълбока преса още от първите секунди. Първата възможност се откри пред Руи Педро в 1-ата минута. Логично 1:0 за "червените" стана още в 4-ата.

Снимка БГНЕС

До средата на полувремето символичните гости продължиха да доминират, но постепенно "сините" излязоха от шока и почнаха повече да да задържат топката. В 30-ата минута гол на Яблонски не бе зачетен заради засада на Бабатунде Адениджи. Домакините протестираха остро, но тв повторенията показаха, че съдиите са имали право.

В началото на второто полувреме и двамата треньори направиха смени, като в редиците на "армейците" Рубен Пинто напусна принудително и бе заменен от неопитния Никола Колев. 

Дойдоха минути, в които ЦСКА можеше да поведе с 2:0 и до голяма степен да предреши всичко. Густаво Кулма бе изведен на чиста позиция в 58-ата минута, но Кръстев изби топката при удара му. След това Кевин Меркадо пробва "синия" страж, който отново спаси.

ЦСКА имаше малшанс в средата на втората част, когато Каранга отблизо не успя да порази целта - топката отиде над гредата.

В 70-ата минута "Левски" изпълни корнер, а при разбъркването "червените" допуснаха грешка и Яблонски си изработи дузпа срещу доста нескопосано игралия вратар Георги Китанов. От 11-те метра Прохазка изравни. До момента "Левски" нямаше чиста голова ситуация.

Изравняването вдъхна кураж на левскарите, които нанесоха нов удар и пак от статично положение. В 79-ата Яблонски игра с глава за 2:1 при центриране от фаул.

Отново настъпиха минути на Николай Кръстев. В 82-ата и 84-ата 20-годишният вратар, избран заслужено за Играч на мача, приложи истинска магия при спасяването на ударите на Кубемба и Каранга.

Малко след това бразилецът Каранга напусна контузен, така ЦСКА доигра с човек по-малко.

А в крайна сметка "Левски" спечели и ликуваше заедно с феновете си след края. Така разликата в точките между втория "Левски" и третия ЦСКА-София стана 6 точки. "Лудогорец" е лидер с 12 пункта аванс.