Картина на Василий Кандински стана обект на съдебен спор след твърдения, че е била заграбена от нацистите по време на Втората световна война.

„Цветният живот“, смятана за една от най-важните работи на руския художник, в момента се намира в галерия в Германия, но наследниците на колекционера евреин Еманюел Левенщайн сега настояват, че тя е била продадена без позволението на семейството на противоречив търг през 1940-а, разказва „Гардиън“.

Делото е заведено в петък сутрин в Ню Йорк срещу германска банка, която в момента притежава картината. Според иска, платното се оценява на 80 милиона долара.

Холандският колекционер Левенщайн купува „Цветният живот“, след като тя е нарисувана през 1907 г. След смъртта му, вдовицата я дава под наем за съхранение на „Стеделийк музеум“ в Амстердам.

Жената умира малко преди началото на войната, а платното се предава на двете ѝ деца, Роберт и Вилхелмина. Вилхермина заминава за Мозамбик през 1938-а, а Роберт бяга към Ню Йорк през 1939 г., защото се страхува, че нацистите ще го преследват.

През 1940 г. картината е изпратена в една от най-известните по това време аукционни къщи в Амстердам – където се продават дузини заграбени от режима произведения на изкуството. Сега наследниците на Левенщайн твърдят, че тя е продадена без позволението на фамилията и на силно занижена цена, която се дължи на спорната ѝ собственост.

Каталогът от аукционната къща „Фредерик Мюлер и ко“ от октомври 1940 г. показва десетки лотове. На търга тогава са продадени и няколко картини от прочута колекция, притежавана преди това от Жак Гудщикер, един от най-известните арт дилъри евреи в Амстердам.

Платното на Кандински е номер 204 в списъка и очевидно е било купено за 250 холандски гулдена – цена, която отразява едва 10-20% от реалната пазарна стойност. Според съдебните документи никога никой от семейство Левенщайн не е получавал каквито и да е пари от продажбата.

През 1972 г. картината е купена от банката „Байериш Ландесбанк“ и в момента е отдадена под наем на мюнхенската галерия „Ленбаххаус“.

Площад Славейков