Хотел, който се гордее с „най-лошата гледка в света“, се очаква да привлече сериозна международна клиентела – най-вече защото е направен в сътрудничество с прочутия уличен художник Банкси.

Произведенията в „Заграденият хотел“ включват стенопис на израелски и палестински войници, които се бият с възглавници.

„Заграденият хотел“ във Витлеем гледа към бетона на противоречивата бариера, издигната от Израел във и около окупирания Западен бряг, разказва Би Би Си. Официалната позиция на страната е, че оградата е необходима, за да предотвратява терористични атаки. Но според палестинците тя е средство да се заграбва земя, а Международният съд на ООН я нарича незаконна.

Новият хотел, напълно функциониращ като такъв, се открива официално на 20 март. Той обаче ще е едновременно и арт галерия и политическо послание.

„Заграденият хотел“ във Витлеем гледа към бетона на противоречивата бариера, издигната от Израел във и около окупирания Западен бряг.

Повечето градове в Западния бряг не са достъпни за посетителите на Израел. Но „Заграденият хотел“ е в част, която е под контрола на еврейската държава – това означава, че нейните гости ще могат спокойно да отседнат в него и да видят последните работи на Банкси, които декорират всяка от стаите.

„Финансистът ми беше притеснен, че хората ще са твърде уплашени да пътуват до Западния бряг – каза художникът в прессъобщение. – Но после му напомних, че за последната ми инсталация (бел. ред. – „Дисмаленд“, дистопичният лунапарк във Великобритания) те прекараха цял ден в Уестън сюпър Меър.“

Произведенията в „Заграденият хотел“ включват стенопис на израелски и палестински войници, които се бият с възглавници, статуя, която се задушава в сълзотворен газ, дори телевизорите са натоварени с политическо арт послание. В президентския апартамент пък леглото е декорирано в романтично червено – а над него има сърце, опасано в бодлива тел.

Дори хотелските телевизори са произведения на изкуството.

Барът в хотела също е украсен – с подобия на ловни трофеи. Вместо препарирани глави на величествени зверове обаче, на стените има охранителни камери, прашки и бойни чукове – директна препратка към бариерата навън и конфликта, заради който е издигната.

На партера има галерия, в чиято експозиция попада палестинско изкуство.

Хотелът ще приема резервации от 11 март, девет дни преди откриването. Някои от стаите са на изключително ниски цени – по 30 долара на нощ.

Леглото в президентския апартамент

 

Необикновена хотелска баня…
Стаите са замислени от Банкси.
Интериорът на бара в хотела.

Площад Славейков.