Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев обяви, че пише три книги - две на български език и една - на английски. Това обяви самият той в интервю за Нова тв. 

Първата книга е задължителната за президентите - тази със събраните интервюта и статии от времето на мандата - казва се "Президент в трудни години".

"Втората книга е моето лично послание - "Извадки от моя дневник". Изписах 7 много дебели тефтера по време на мандата си, пишех, когато ми беше тежко, когато разбирах важни неща, когато ми беше трудно", разказа Плевнелиев.

Попитан дали очаква след като четивата видят бях свят да има обидени, бившият държавен глава призна:

"У нас политиците се оказаха далеч не толкова широко скроени, колкото очаквах. Вероятно ше има обидени, да, но който ика да се сърди - да се сърди."

Плевнелиев, който даде интервюто от новия си офис (всеки бивш държавен глава иа такъв по закон - б.р.) заяви, че преди два-три дни вече е регистрирана и новата му фондация. Името й е "Решение за бъдещето" и ще се работи с университети, читалища, за образование. Фондацията ще приема и дарения, ще се занимава и с благотворителни каузи.

Плевнелиев прогнозира, че предстоящите парламентарни избори на 26 март са много тежки и се очаква жесток сблъсък - межну нови и стари. Самият бивш държавен глава бе категоричен, че самият той би влязъл в жесток сблъсък, ако някой тръгне да променя курса на България и я вкара "в геополитическия сандвич между двете бивши империи на Изток от нас." 

"Това не е пътят на България, това не е моят път", отсече Плевнелиев.

Той призова българите да си дават сметка за силата на руската пропаганда, визирайки и странните разговори около присъствието на сили на НАТО в Черно море и у нас.  

"НАТО, преди да прати 1 танк някъде, го обявява. Не става дума за нови постоянно базирани сили и оръжия, става въпрос за учения и тренировки. Имам един съвет към хората - да не се хващат на дребните интриги, политиканстване, пропаганда.", заяви Плевнелиев.

По думите му оттук нататък в България ще трябва да се правят коалиции, а призивът му е те да се случват публично, а не "в някакви сараи и ловджийски хижи". Според Плевнелиев партиите отсега трябва да излязат и да излязат пред хората и ясно да кажат кои ще са партньорите им.

Бившият президент отказа да даде оценка на служебното правителство, назначено от наследника му Румен Радев и оглавено от проф. Огнян Герджиков. 

"Ако Румен Радев беше дошъл с това правителство при мен - помните, аз предложих този вариант - да, щях да го подпиша. Не казвам, че съм доволен, рано е за оценка - служебните министри имат една основна задача и тя е правенето на избори", заяви Плевнелиев.

Бившият държавен глава каза още, че ревизиите са длъжностна характеристика на всеки мениджър, какъвто е и премиерът, но не бива да се оставя усещане за преднамереност в тези ревизии и ако се оповестяват, то трябва да е на базата на достатъчно факти.