Американският президент Доналд Тръмп настоява Конгресът на САЩ да разследва имало ли е злоупотреба с власт и намеса в работата на федералните служби от страна на бившия президент Барак Обама и администрацията му. Искането идва ден, след като Тръмп обвини Обама, че е разпоредил подслушване на телефоните му по време на президборната кампания, съобщи "Уолстрийт джърнъл". 

В изявление на говорителя на Тръмп се казва, че докладите за подслушване са "много обезпокоителни" и затова Конгресът трябва да проведе проверка като част от разследването за намесата на Русия в президентските избори през ноември миналата година.

“Президентът Доналд Тръмп иска като част от разследването за действията на Русия, комисиите по разследването в Конгреса да проверят дали няма злоупотреба с власт", казва Шон Спайсър, секретарят на Белия дом за връзки с медиите, в изявлението си.

Спайсър, който повтори изявлението и в серия от съобщения в Туитър, добави, че "нито Белият дом, нито президентът ще правят повече коментари по темата, докато не се проведе разследването". 

Говорителят на Барак Обама и негов бивш асистент Кевин Люис нарече обвиненията на Тръмп "абсолютна неистина". По думите на Люис Обама никога не е поръчвал подслушване на който и да било американски гражданин: 

"Основно правило в администрацията на Барак Обама беше, че Белият дом никога не се е намесвал в никое разследване, предприето от Министерството на правосъдието". 

Малко по-късно през деня бившият шеф на националното разузнаване в САЩ по времето на Обама - Джеймс Клапър, отрече да еимало тайна съдебна заповед за подслушване на Тръмп тауър, предаде Асошиейтед прес. По думите му по негово време не е имало дейност, свързана с подслушване на Тръмп нито като новоизбран президент, нито като кандидат по време на кампанията, защото нямало начин той да не знае за такава, съобщи Ен Би Си.