Поредна държава облекчи законите си срещу марихуаната - правителството в Израел днес реши да декриминализира употребата на лекия наркотик, съобщи местния в. "Хаарец".

Предложението е формулирано от министерствата на публичната безопасност и на правосъдието. Текстът гласи, че ако човек бъде заловен да употребява марихуана на публично място, ще получи глоба - 1000 шекела или 500 лева. При второ нарушение глобата се удвоява, третото води до пробация, едва четвъртото - до повдигне на обвинение.

Но употребата на лекия наркотик така е практически декриминализирана.

Парите от глоби пък ще се влагат в кампании за информираност и лечение на зависимости, вместо да отиват в бюджета на полицията.

Предстоят още поредица законови промени, засягащи темата.

"Това е важна стъпка, но не е краят на пътя. Това е съобщение към милионите израелци, които консумират марихуана, че не са престъпници", отбелязва Тамар Зандберг, депутатка от зелената партия със скромните 5 народните представители - "Мерец".

Израел е една от първите държави в света, криминализирала марихуаната. Това става на 1 февруари 1919 г. и е дело на британеца Роналд Сторс, тогава военен губернатор на Йерусалим, а по-късно цивилен губернатор и на Юдея. Причината Сторс да забрани канабиса, а по-точно хашиша (концентрата от смола на растението), е прдишното му назначение - в Египет, където забраната датира още от края на 19 век. Там през 60-те години на 19 век местният доктор Мохамед Али Бей решава, че употребата на канабис, популярна по това време, е основната причина за лудост. През 1868 г., убеден в правотата на заключенията на Али Бей, образователният министър Али Мубарак предлага на парламента да забрани хашиша. 

Оттам забраната се пренася и във Великобритания - през 1903 г. д-р Джон Уарнок, директор на египетската болница за душевноболни в Кайро, също публикува статия в елитния Британски психологически журнал със заглавие "Лудост от хашиш" - със същата теза. Изводите на Уарнок са базирани на абсурдна статистическа логика - по днешните стандарти. От 2564 негови пациенти, 680 пушели канабис. Изводът му - 27% от случаите на лудост в страната са причинени от марихуаната. Така била запалена искрата за криминализацията на канабиса на Острова.