Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Германия не се била разделила с "нацистки практики", както самият той си е мислил. Острата критика към Берлин е заради отмяната на митинги в подкрепа на референдума в Турция за създаване на президентска република. На проявите, планирани за четвъртък и петък в германската столица се очакваше да присъстват и турски министри.

„Мислех, че Германия се е отказала отдавна от тези практики. Ние сме се заблуждавали”,  каза Ердоган, цитиран от световните медии.

След Германия и Холандия е на път да изостри отношенията си с Турция, след като правителството в Амстердам заяви, че планираният за 11 март митинг в подкрепа на турския президент в Ротердам е „нежелателен”.

В Австрия също тече дискусия по въпроса - австрийският канцлер Кристиян Керн призова за забрана турски политици да агитират в ЕС за референдума в Турция за промяна в конституцията. По думите на Керн ограничението трябва да важи за цялата територия на Съюза.  

В интервю за вестник "Велт ам зонтаг" Керн заявява, че евентуалните промени, които увеличават правомощията на президента на Турция, ще отслабят върховенството на закона в  страната, ще ограничат разделението на властите и ще нарушат ценностите на Евросъюза. Канцлерът поиска и да се прекратят преговорите с Турция за членство в общността.