Дали двете съдебно-счетоводни експертизи, благодарение на които навремето делото срещу Гриша Ганчев поначало е "стъпило", за да тръгне, изобщо стават за доказателства. Около този въпрос днес не се разбраха над 10-те адвокати на Ганчев и сие, прокурор Валери Първанов и самата съдийка.

Според адвокат Васил Т. Василев съдът не трябваше изобщо да изслушва експертката Илка Дянкова, която навремето е изследвала въпроса и за около 48 часа е направила изводите си, че фирми на Ганчев не са платили ДДС и осигуровки за близо 700 000 лв.

Защитниците настояваха още, че от тълкувателно решение на ВКС ясно следва, че има автономност и независимост на административните и наказателните производства. С думи прости - резултатите от административно производство (например, ако са ви направили ревизия, б.р.) не обвързват наказателното.

"Не може документът, с който приключва едно админситративно производство - което се води по съвсем друг начин, и има други цели, да имат доказателстевна стойност в един наказателен процес", аргументира се Василев. 

Стана ясно, че изводите си авторката на експертизата е правила само на базата на 2 доклада на НАП, без да има достъп до първични счетоводни документи (докладите са странни, тъй като по същото време Ганчев има ревизионен акт, че не дължи нищо на държавата. Пак с автор НАП, естествено - б.р.)

Адвокатите с интерес разпитваха експертката - как така е получила документите на 11 май 2012 г., произнесла се е на 13-и - проверявайки толкова големи фирми като тези на Ганчев, а също така - как двата доклада са с един и същи идентичен номер. Изникна спор и покрай написаното от спецпрокуратурата - че експертката се е запознала с материалите от досъдебното производство, нещо което тя категорично отрече днес.

Както и призна, че не е изследвала информационната система на НАП, нищо че в заключенията си е написала именно това...

Дянкова обаче каза, че е работила 12-13 часа в денонощието, защото разследващите настоявали за спешност, и че "материалът ми е абсолютно познат, с един поглед установявам къде какво трябва да търся и какво да анализирам."

Оказа се, че жената все пак добре си спомня май 2012 г. (откогато се влачи следствието срещу Ганчев, б.а.), а съдът прие да приложи експертизата й към веществените доказателства.

Въпреки това съдът приобщи експертизата ѝ към доказателствата. Съвсем отделна тема е дали ще я валидира и ще ѝ се довери накрая при оформяне на изводите си, както изрично отбеляза председателката на състава.

Данаил Ганчев идва от няколко заседания насам в модерния тренд.

За следващата съдебно-счетоводна експертиза пък се оказа, че единият от трите вещи лица - някой си Методи Методиев, безвъзвратно е зачезнал в чужбина, няма адрес и контакти с него. Хванал се бил към белгийска фирма на работа.

Макар че другите двама съавтори дойдоха, адвокатите не поискаха да ги изслушат и съдийката постави отново същите задачи за изследване, като назначи нова експертиза и допълни тричленния състав с едно ново име.

По традиция най-голямото шоу при 9-имата обвиняеми - някои с по няколко защитници, настана, когато започнаха пазарлъците за следващо съдебно заседание. Съдийката опита да насрочи 16 март, но Татяна Дончева каза, че тогава е на предизборна среща във Варна, носеше си удостоверения от ЦИК, а накрая заключи, че съдът "ѝ нарушава избирателните права".

Докато съдийката търсеше консенсусна дата, главният подсъдим Гриша Ганчев се провикна в характерния си стил:

Това да не е "Плод и зеленчук" да го сменяме така всяка седмица.“