Веднага след като Ален Жупе обяви днес за пореден път, че не е готов да се включи в президентската надпревара, еврото започна да лакатуши и пада на валутните борси. Несигурността в единната парична единица идва от факта, че е възможна победа в предстоящата политическа битка на антиевропейския кандидат на крайната десница - Марин льо Пен.

Проведено в края на миналата седмица проучване на общественото мнение показа, че ако Ален Жупе замести Франсоа Фийон като кандидат на консервативното дясно за следващ президент на Франция, той би спечелил първия тур на изборната битка, който ще се проведе на 23-ти април, следван от центристкия кандидат Емануел Макрон. Това означава, че лидерката на Националния фронт - Марин льо Пен би била извън играта още на първия тур. Нещо, което досега нито едно изследване не е показвало. Обикновено досега тя неизменно водеше в проучванията за първия тур.

Веднага след като стана ясно, че Жупе категорично няма да се състезава за Елисейския дворец бившият президент и представител на "Републиканците" Никола Саркози поиска спешна среща с Фийон и Жупе на 6 очи.

Решението на Жупе обаче доведе до обръщане на позитивната посока на движение на единната европейска валута. След като по-рано през деня еврото поскъпна за кратко до триседмичен връх от 1,0639 щатски долара, последва негов спад на ниво около 1,0585. В същото време еврото парира и част от сутрешното си поскъпване към 7-седмичен връх от 0,8668 британски лири, търгувайки се около 0,8638 паунда.

Единната европейска валута губи позиции и спрямо японската йена и швейцарския франка с оглед на техния статут на "валути-убежище" на фона на известно геополитическо напрежение, провокирано от изстреляните четири балистични ракети от страна на Северна Корея, три от които се приземиха в японски води. Еврото се понижава към 120,35 йени, след като в петък поскъпна до 121,16 йени (най-високо ниво от 15-ти февруари) и спад към часово дъно за деня от 1,0687 франка, отстъпвайки от сутрешен 6-седмичен връх около 1,0721 нивото.

Провокациите от страна на Пхенян се отразяват негативно и на щатския долар, който също губи позиции спрямо йената и франка. Прибирането на печалби от "дълги" доларови позиции е в сила от края на миналата седмица насам, въпреки че в своя реч в петък президентът на Фед Джанет Йелън отново намекна за възможно вдигане на лихвените ставки на предстоящото на 14-ти и 15-и март редовно заседание на Централна банка на САЩ.