Първият протест срещу служебния кабинет на Огнян Герджиков е факт. Няколкостотин души се събраха тази вечер пред Министерството на околната среда и водите. Организатори са коалиция "За да остане природа в България", а мотото на недоволството е: "Екологичната оценка е вредна за здравето - на МОСВ".

Протестът се проведе въпреки, че днес екоминистърката Ирина Костова отмени решението си да подпише разрешение за предварително изпълнение на новия план за управление за защитения Национален парк "Пирин" без да е направена екооценка.

"Националният празник 3 март и почивните дни около него бяха използвани от служебното правителство, за да пожертва Национален парк „Пирин“! С две изненадващи решения в навечерието на празника служебният министър Ирина Костова направи сериозна крачка към застрояването на планината. На 1 март Костова се разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк. За да е още по-абсурдна ситуацията, на 2 март, в края на последния работен ден, министър Костова подписа ново решение, предвиждащо предварително изпълнение на собственото ѝ решение от предния ден. А тази стъпка цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда", са мотивите на еколозите.

Днес обаче след „мъмрене“ от президента Румен Радев, който обяви, че решението на екоминистърката е прибързано, Ирина Костова го отмени. От министерството посочиха, че няма преднамерено действие на администрацията в МОСВ, свързано с трите почивните дни. Мотивите на министърката били „защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите“.

Вчера Огнян Герджиков обясни, че решението не е окончателно и тепърва подлежи на обсъждане с всички заинтересовани страни и експерти, а процедурата е на твърде ранен етап.

Малко след началото на протеста Костова покани протестиращите в кабинета си и съобщи решението си планът за Пирин все пак да има екооценка.

Тридесетина минути след началото на недоволството шествието потегли към Министерския съвет.

Формациите, които досега се обявиха за отмяна на решението за Пирин, са „Нова република“, „Да, България“ и Реформаторският блок.