Балканите са заплашени от дестабилизация и могат да се превърнат поле на съперничество между световните сили, предупреди днес върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя призова властите в Македония да не позволяват политическата криза в страната да се превърне в междуетническа - между славяноезичното население и албанското малцинство.

"Балканите могат лесно да станат една от шахматните дъски, където се разиграва голямата борба за надмощие" - каза Могерини в отговор на репортерски въпрос за влиянието и намесата на Русия в нестабилния регион на Западните Балкани. 

Черна гора открито обвини Русия в това, че е подкрепила опит за покушение срещу премиера ѝ Мило Джуканович, а Москва неотдавна обвини ЕС, че недопустимо се меси в разрешаването на политическата криза парализирала Македония.

"Смятам, че това, пред което е изправено Скопие днес, е все още политическа и институционална криза. Главната ми тревога е, че тя може да се превърне в междуетническа криза и това беше главното послание, което пратих на тези, които имат политически отговорности в страната - каза Могерини на пресконференция след съвет на министрите на външните работи на ЕС, който разгледа положението в Западните Балкани. - Не си играйте се огъня, не превръщайте това в междуетническа конфронтация , която ще съсипе страната и вероятно ще разпространи извън нея".

Могерини каза, че на днешния съвет всички министри са подкрепили тези послания, които тя отправи към македонските държавници и политици при обиколка в Западните Балкани през изтеклата седмица.

Македонският президент Георге Иванов обаче отхвърли нейния призив да даде мандат за сформиране на правителство на опозиционните социалдемократи на Зоран Заев в съюз с албанска партия, след като спечелилият изборите сегашен премиер Никола Груевски не успя да направи кабинет. Неговата партия ВМРО-ДПМНЕ беше първа на изборите на 11 декември 2016 г, но не спечели самостоятелно мнозинство.

"През тези дни видях в Западните Балкани, много повече отколкото преди, регион изложен на различни слоеве от предизвикателства и напрежения - каза Могерини, без изрично да споменава Русия - някои вътрешнополитически динамики, които съзават напрежения в някои страни; някои регионални междуетнически или между страните напрежения, които са изключително опасни, защото могат  да върнат региона години назад (мирът не може да бъде приеман като даденост); но това  е също и регион изложен на глобални напрежения".

"Тревогата съществува и е дълбока, но съществува и увереността, произтичаща от факта, че няма друга сила в света, която има толкова много положително влияние върху Западните Балкани", коментира още Могерини, посочвайки, че всички страни в региона са направили големи крачки през изтеклата година към европейската си интеграция. 

ЕС не планира да приема нови държави от Западните Балкани до края на 2019 г., но ще ги увери на среща на върха в четвъртък и петък, че държи вратата си  отворена за тези от тях, които изпълнят условията за членство.

"Когато говорим за бъдещето на ЕС, можем да бъдем сигурни, че той няма да е само от 27 държави - каза Могерини. - Защото има проевропейска енергия в Западните Балкани, която само чака да бъде приета и министрите потвърдиха днес, че трябва да направим този процес заслужаващ доверие, бърз, последователен. Това означава много работа в Западните Балкани, но също и от наша страна".

Отделно на същата пресконференция Могерини съобщи, че ЕС ще е домакин ще бъде домакин на световна конференция за Сирия на 5 април т.г. в Брюксел.