Говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков обвини лидера на БСП Корнелия Нинова в лъжа. Повод за твърденията на Трайков стана изявлението на Нинова, че при санкциите срещу Русия има двойни стандарти от страна ЕС. Според Нинова България не може да внася в Русия кисели краставички, но "Мерцедес" открива предприятия там.

"Нинова току-що излъга в ефира на Нова тв, че забраната за внос на български храни в Русия е наложена от ЕС. Напомням, ЕС наложихме санкции срещу приятелите на Путин, участвали в заграбването на чужди земи, а в отговор Путин наложи санкции срещу всички руснаци, забранявайки вноса на европейски храни."

Това написа Трайков във фейсбук.

Според информация на "Ройтерс" от 21 февруари "Даймлер" наистина планира да отвори фабрика, която да произвежда автомобили "Мерцедес" близо до Москва. Планираната инвестиция е 250 млн. евро, а първите коли се очакват да бъдат готови през 2019 г. Това се потвърждава и в официалния информационен блог на "Даймлер"

Световните автопроизводители отдавна смятат Русия за перспективно място. Някога тя бе сочена и за бъдещ автомобилен пазар номер 1 в Европа, като изпревари в това отношение Германия.

През 2014 г. обаче новите проекти в тази сфера бяха отложени. Тогава санкциите срещу Русия заради конфликта в Украйна съвпаднаха с големия спад в руската икономика.

Санкциите не забраняват инвестиции в автомобилния сектор, но създават практически усложнения, тъй като финансовите трансакции трябва да бъдат преструктурирани така, че да избегнат ограниченията, свързани с банките.

Според руското Министерство на търговията и индустрията "Даймлер" планира да произвежда годишвно над 20 000 коли и джипове от марката "Мерцедес" според спорасумението, което е 9-годишно.

(20 000 коли годишно не са голяма бройка. Освен това "Мерцедес" купуват предимно доста богати клиенти - б.р.)

Американският гигант "Дженерал мотърс" се изтегли от Русия преди две години. Продажбите на коли в страната намаляха повече от двойно в сравнение с достигнатия през 2012 г. пик от 3 милиона годишно. През 2016 г. в Русия са били продадени 36 888 леки коли "Мерцедес", което е с 11 на сто по-малко в сравнение с предходната година.