Руски журналисти плащали на жители на предградие на Стокхолм, за да заснемат зрелищни сюжети по време на скорошните безредици там.

Това съобщават днес медии в Швеция. Те обвиняват Москва, че използва съветски методи за влияние, за да засили напрежението между страните от ЕС и НАТО.

На 21 февруари избухнаха безредици в стокхолмското предградие Ринкебю. Там живеят много мигранти. Младежи подпалиха коли и изпотрошиха витрините на магазини.

Знаменателното в случая бе, че само два дни по-рано американският президент Доналд Тръмп съобщи за атентат в Швеция, който изобщо не е бил извършван. Външното министерство на скандинавската страна прие изказването сериозно. Тръмп се оправда по-късно, че изявлението му се отнасяло за телевизионен репортаж за Швеция. И когато избухнаха бунтовете в Стокхолм, много световни медии отбелязаха, че президентът на САЩ е познал.

Няколко младежи от Ринкебю споделили поотделно и независимо един от друг пред програмата Radio24syv, че им били предлагани по 400 крони (42 евро), за да извършат определени действия пред тв камери. Снимащите се представили като журналисти от руска телевизия.

"Те дойдоха при нас и казаха, че биха искали да видят някакви действия. Платиха по 400 шведски крони на всекиго", разказва жител на Ринкебю на име Мохамед.

По думите му двама мъже се представили за руски журналисти. Младежът твърди, че те говорили помежду си на език, който му приличал на руски. Репортерите не съобщили от коя телевизия са.

Докато руснаците и местните жители договаряли сумата за плащане, до тях приближили полицаи и се поинтересували какво става. Журналистите заявили, че искат да заснемат репортаж с участието на младежите.

Русия е заинтересована да окаже влияние върху дискусиите за положението на бежанците и лицата, търсещи убежище в Швеция. Така смята Флеминг Сплидсбел - старши научен сътрудник от Датския институт за международни изследвания.

"Можем да си представим, че руското правителство иска да влияе върху политическите дебати в Швеция, тъй като това ще помогне на някои шведски партии, имащи по-положителен поглед към Русия", смята експертът.

Шведският вестник "Афтонбладет" пише за репортаж, появил се след бунтовете в Ринкеблю по руската телевизия НТВ. В него Матиас Карлсон - лидерът на една от групите в парламента вСтокхолм, заявява, че мигрантите са отишли твърде далече. Руските журналисти коментират ролята в случващото се на радикалната дясна групировка "Войници на Один" и твърдят, че много шведи смятат американския президент Доналд Тръмп за герой.

През 2013 г. също имаше безредици край Стокхолм, но в предградието Насбю. Участниците също палеха коли. Шведски таблоиди ги обвиниха, че са го правили пред камерите на местни медии за пари, но тогава нямаше руска следа.

Тогава обаче е ставало дума само за снимки, а сега - за създаване на събитие. Такова е мнението на Патрик Оксанен - политически редактор от в. "Хидексволс тиднинг".

Според него Москва иска да покаже как Европа е обхваната от хаос и преживява дълбока криза. По този начин ще бъде засилено напрежението между отделните страни с надеждата, че и ЕС, и НАТО ще се разпаднат заради вътрешните си противоречия. Тогава Русия ще може да възстанови влиянието си, смята Оксанен.

Същевременно в репортажа, сниман в Ринкебю, преминава кола на полицията от съседна Финландия. Михаил Вишников - редакторът на канала, отговарящ за Швеция, отказал да отговаря на въпроси.

През май 2016 г. друга руска телевизия - "Россия 1", бе уличена от френската програма "Канал +" в грубо изопачаване на изказвания на французи. В репортаж, посветен на евроскептицизма във Франция, журналисти разговарят с участници в протест край Париж. Демонстриращите говорят само за своите проблеми и не казват и дума против Европа. Но в репортажа изказванията им се обвързват с миграционната криза.