Той беше президентът на Иран, който забрани туитър. Днес обаче бившият държавен глава Махмуд Ахмединеджад прави дебют в социалната медия - с видео клип, в който се представя на английски език и публикува съобщения, в които зове за мир и любов.

Извън интернет той е добре познат като хардлайнера, който докато беше на власт, полагаше всички усилия да ограничи или забрани интернет, блокира фейсбук и туитър след антиправителствените протести през 2009 г., пише "Вашингтон пост".

Но и дори и Ахмединеджад не устоя на изкушението и ето в неделя започнаха да валят тутитове от акаунт, който за първи път е бил създаден през януари. Бившият президент бързо се сдоби с 14 хил. последователи. Даже някои вече се шегуват, че той ще се превърне в сериозен конкурент на Доналд Тръмп, известен с пристрастеността си към туитър, и може в социалната мрежа да се разгори война между двамата.

Официално туитър остава забранен в Иран, но все повече висши държавни служители и управленци го използват, в това число и върховният лидер на Иран - аятолах Али Хаменей и сегашният президент Хасан Рохани.

"Следвайте ме на @Ahmadinejad1956 - това съм аз", изрича леко срамежливо Ахмединеджад във видеото, в което говори на английски, застанал до иранското знаме.

Във визитката си той се представя много миролюбиво: "баща, съпруг, дядо, университетски преподавател, президент, кмет, горд иранец".

 

 

По-късно в понеделник той написа: "Милосърдният създател създаде всички човешки същества от ядрото на любовта". И добави: "Нека всички се обичаме".

Звученето на новите му туитове няма нищо общо с политическия му имидж като популист и консерватор, който заплашваше Запада. Ахмединеджад беше два мандата президент от 2005 до 2013 г., по негово време имаше влошаване на спазването на човешките права, разпространи се още по-голяма държавна корупция и Иран изпадна в международна изолация.

В края на миналата година стана ясно, че той е вероятният най-сериозен съперник на Рохани, който ще се бори за преизбиране през пролетта на тази година. Амбициите на бившия държавен глава обаче бяха посечени от аятолаха. Въпреки това Ахмединеджад се смята за влиятелен играч в наближаващия вот през май. Неговият бивш вицепрезидент Хамид Реза Багаи обяви през февруари намерението си да се кандидатира  - и тази стъпка се тълкува от наблюдателите като опит на Ахмединеджад да се върне във властта.

През последните месеци към туитър се присъединиха и други хардлайнери, в това число и главният редактор на ултраконсервативния вестник "Кайхан", както и новинарската агенция "Мизан".