Началниците на генералните щабове на армиите на Русия, Турция и САЩ участваха в пъртата в историята тристранна среща помежду си, съобщи в. "Хюриет".

Тя се състоя в турския курорт Анталия. Домакин бе генерал Хулуси Акар. А другите двама участници бяха генералите Джоузеф Дънфорд и Валерий Герасимов.

Срещата започнала рано тази сутрин, твърдят запознати пред "Хюриет". Изданието нарича участниците "тримата най-висши войници" на Анкара, Москва и Вашингтон.

Всъщност Акар, Герасимов и Дънфорд са имали двустранни срещи през последните месеци. Всеки от тях е разговарял с някой от колегите си. никога обаче те не са се събирали заедно.

В разпространено изявление на турския генщаб се съобщава, че тримата генерали са обсъждали въпроси на сигурността, свързани със Сирия и Ирак. Повече подробности засега не се огласяват.

"Хюриет" изтъква, че тристранната среща се провежда в момент, в който Турция натиска и Русия, и САЩ да прекратят сътрудничеството си в борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава") с сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС).

Само ден преди тази "тристранка" - на 6 малт, турският премиер Бинали Йълдъръм загатна за такава възможност в интервю пред частната радиостанция "А Хабер".

"Няма как да предприемеш операция в Ракка (град в Сирия, "столица" на "Даеш - б.р.) без координиране с Русия и САЩ. Би Било безполезно, а последиците могат да станат по-сложни. Затова се провеждат военни, технически преговори", каза той.

Йълдъръм припомни турската инициатива за съвместна операция среку Ракка при условие, че ПДС ще бъде изключена от действията. Премиерът обаче допълни, че Вашингтон все още не е дал отговора си на Анкара.

Той допълни, че главната цел на Турция във възможните операция в Манбидж, Ал Баб и други градове в Сирия е ПДС и въоръженото й крило - Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) , да бъдат изтикани източно от река Ефрат.

"Съвсем естествено е там да има сирийски елементи. Защото това е сирийска територия, - изтъкна Йълдъръм. - Може да бъдат САЩ, може да бъде Русия. Ние казваме, че ако има желание, можем да създадем троен механизъм с Русия, САЩ и Турция."

Трябва обаче районът да бъде прочистен от ПДС и ОНС, които турският премиер нарече терористични групировки.