Президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще обсъдят строителството на газопровода "Турски поток" на 9 и 10 март, предаде ТАСС.

Тогава турският президент ще бъде на официално посещение в Москва.

Проектът "Турски поток" е създаден по идея на Кремъл. Той замени "Южен поток", който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море. Този проект обаче бе спрян лично от Путин в края на 2014 г. Той обвини България за прекратяването му.

Новият газопровод също трябва да мине по дъното на Черно море и до голяма степен повтаря маршрута на „Южен поток“. Но вместо към България той ще завива към Турция. Капацитетът му е като на "Южен поток". Очаква се по него годишно да минават 63 милиарда кубически метра газ.

"Всичко върви по план. Няма никакви забавяния", коментираха пред ТАСС от компанията Turkstream.

Предполага се, че първо ще бъде построена една тръба. По нея годишно ще минават 15,75 милиарда кубика газ, който ще се разпределя на вътрешния пазар. Тя ще бъде алтернатива на западния газов маршрут, по който Турция получава "Черно злато", минаващо транзит през Украйна.

Все още обаче не са ясни нещата около втората тръба, която е замислена за износ на газ за Европа. Това се дължи на липсата на твърде гаранции от страна на ЕС за закупуването на горивото. Анкара на няколко пъти заяви, че е готова да сътрудничи с Москва по експортната съставна част на "Турски поток". Но остава проблемът с гаранциите от страна на Брюксел.

"Съдбата на втората тръба вече не е свързана с Турция и Русия. Бъдещето й зависи от непосредствените преговори на "Газпром" с европейските власти", заяви пред ТАСС Волкан Йоздемир - директор на турския Институт за енергийни пазари и енергийна политика.

Caption

Заедно с "Турски поток" ще бъде обсъждан още един енергиен проект - строителството на АЕЦ "Аккую". Работата в това направление върви нормално, твърди ТАСС, като се позовава на собствени източници. Разбира се, там имаше 8-месечна задръжка заради влошаването на двустранните отношения заради свалянето на руски изтребител от турски самолети в края на 2015 г. Засега обаче остава в сила намерението строителството на първи блок на централата да започне в края на годината.

В края на февруари турското Министерство за защита на околната среда и градоустройството най-после одобри Отчета за въздействието върху околната среда, изготвен от компанията "Аккую нуклеар".

Тези и други въпроси ще бъдат обсъдени на първото от повече от година насам сазедание на двустранния Съвет за сътрудничество на най-високо равнище. Той не се провеждаше толкова време заради инцидента с руския самолет.

Сред темите ще бъде и нормализирането на отношенията между двете страни, започнато от двамата президенти през лятото на 2016 г. Очаква се да бъде обсъдено увеличаване на търговския оборот до 100 милиарда долара. Очаква се Ердоган да предложи пълна отмяна на редица ограничения, които все още важат за турския износ.

Турция вероятно отново ще поиска Русия да върне безвизовия режим. Той бе отменен от Москва след свалянето на самолета.

В Москва Ердоган смята да говори за съвместна борба срещу "Даеш" ("Ислямска държава"). Анкара и Москва от известно време насам заедно бомбардират позиции на джихадистите в Сирия. И дори руски удари убиха по погрешка турски военни, но този път до напрежение не се стигна.

В момента Турция се готви за офанзива към Ракка - "столицата" на "Даеш". Борбата срещу групировката бе обсъдена и днес в Анталия на безпрецедентна среща между началниците на генщабовете на Турция, Русия и САЩ.

Анкара не иска в никакъв случай в тази операция да участват сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС) и въоръженото й крило в лицето на Отрядите за народна самоотбрана (ОНС).

Възможно е при визитата на Ердоган да бъде обсъдено закупуването от страна на Турция на руски зенитни ракетни системи С-400. Анкара изрази такава готовност още преди месец и е уверена, че от НАТО ще я разберат.

Преговори по въпроса продължават да се водят, каза турският военен министър Фикри Ъшък. Според отлично информирани източници в Москва имат големи надежди по този въпрос.