Британската музикална легенда Джордж Майкъл си е отишъл от този свят "по естествени причини". Това е заключението на съдебните медици от графство Оксфордшир, които провеждата аутопсията и разследването по причините за смъртта на музиканта. Съобщението от службата по съдебна медицина в графството бе разпространено в понеделник.

Джордж Майкъл остана завинаги на 53 години в деня на Коледа миналата година. Той почина в дома си в Оксфордшир и бе намерен от приятеля си.

Причината за смъртта на певеца е "разширена кардиомиопатия с миокардит и омазнен черен дроб", казва старшият съдебен медик Дарън Солтър. 

"Изследванията на смъртта на Джордж Майкъл са установени и финалният доклад за причините е получен", казва Солтър в изявление, цитирано от Британската прес асоциация - "Потвърдена е естествена смърт и разследването се прекратява, тъй като нужда от по-нататъчни проверки", става ясно още от текста.

Според Британската здравна фондация кардиомиопатията е заболяване на сърдечния мускул, при което той става разтегнат и изтънял, което го прави неспособен да изпомпва кръвта в тялото пълноценно. Нарушенията може да са причинени от различни неща, най-вече неконтролирано високо кръвно налягане или злоупотреба с алкохол, например. Миокардитът е възпаление на сърцето, а омазненият черен дроб обикновено се наблюдава при хора с наднормено тегло.

След смъртта на Джордж Майкъл се появиха всякакви спекулации за причините, в това число и предозиране с наркотици. Още тогава обаче мениджърът на музиканта Майкъл Липман заяви, че вярва, че причината за кончината ще се окаже проблем със сърцето. 

Британецът бе поредната музикална "жертва" на 2016-а година, останала в историята и със смъртта на Дейвид Боуи, Принс, Глен Фрей, Ленард Коен.