Американското шпионско ведомство ЦРУ е подслушвало стотици хиляди хора през телевизора, телефона, колата и други компютърни устройства, разкри сайтът "Уикилийкс". В него бяха публикувани около 9000 документа, от които става ясно как е извършвано следенето. 

Била е разработена специална програма от хакери, които проникват в устройствата. После ги заразяват с вирус и чрез него подслушват притежателите им. Особено податливи на хакерските атаки били операционните системи Windows, Android, iOS, OSX и Linux, както и интернет рутерите. Според "Уикилийкс" чрез проникването в смартфони ЦРУ може да стигне до популярни приложения като WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo и Confide.

Програмата за подслушване била разработена от експерти на ЦРУ, но голяма помощ за софтуера оказали и от британската разузнавателна централа Ми-5, съобщи Би Би Си. Особено ценна била разработката на британците за разбиване на системата и проникване в телевизорите "Самсунг". Ако се вярва на публикуваните документи от 2014 година, хакерската атака срещу "Самсунг" от серията F8000 е носела кодовото наименование  Weeping Angel - Плачещия ангел. Целта е да се заблуди собственикът на телевизора, че устройството е изключено, а всъщност то остава да работи и вече служи за подслушване.

Нито от ЦРУ, нито от "Самсунг" са коментирали твърденията.

Открити били и 24 уязвими точки от платформата "Андроид". И точно през тях са атакувани телефоните.

В ЦРУ е бил създаден специален отдел за работа с iPhone и iPad. Специалистите в него първо са установявали мястото на притежателя на такова устройство, след това са активизирали камерата и микрофона и така са подслушвали.

Разработени са били и системи, чрез който компютрите на колите да бъдат заразени с вирус и да бъде извършено покушение. Разбира се, компютрите на автомобилите са били и устройства за подслушване.

От "Уикилийкс" посочват, че ЦРУ си съперничи с американската Агенция за национална сигурност (АНС) по отношение на кибершпионажа, но разполага със значително по-малък контрол. Според сайта документите са само част от всички изтекли програми, с които бивши служители на управлението разполагат.

„Тази впечатляваща колекция, която съответства на няколко стотици милиона реда код, дава на притежателите си целия хакерски капацитет на ЦРУ“, посочват от сайта. "Архивите, изглежда, са в обращение сред неупълномощени бивши правителствени хакери и сътрудници, един от които предостави на нас част от архива", допълват от сайта. 

"Уикилийкс" плаща по 20 000 долара за сведения, изтекли от администрацията на Обама.

Документите показват, че през годините ЦРУ е създало над 1000 системи със зловреден софтуер - вируси, програми тип "троянски кон" и друг софтуер, който може да прониква и да поема контрол върху различни видове електроника. 
 
Посочва се също така, че ЦРУ не са единствените, които притежават този вид софтуер. Той може да е попаднал в ръцете и на други хакери.

"Много от слабостите, използвани в киберарсенала на ЦРУ, са широко разпространени и някои може вече да са били открити от конкурентни разузнавателни агенции или киберпрестъпници", коментират от "Уикилийкс".