Най-продаваните цигари поскъпват с 10 до 60 стотинки за кутия, показват данни в регистрите на Министерството на финансите.

Засегнати са основните три разновидности на L&M в стандартния размер Kingsize - от 4,70 на 4,90 лв. Marlboro пък поскъпват с 10 ст. до 5,30 лв. за кутия.

Свободните от добавки Pueblo пък рязко се вдигат - с 60 ст. до 6,50 лв. Тънките и с необичайна кутия цигари Corset Lilac и Mauve също поскъпват с толкова, от 4,80 до 5,40 лв.

Очакваше се цигарите да поскъпнат още през януари, когато специфичният им акциз се увеличи от 70 на 101 лв. на 1000 къса. С 1% - до 28% - се повиши и пропорционалният акциз от продажната цена. Целта на това е до 2018 г. да бъдат достигнати минималните нива на облагане на ЕС - 177 лв. за 1000 къса.

Причината вдигането на цените да се забави, а някои да не са се увеличили за момента, е, че крайната цена е решение на конкретната фирма. Т.е. производители и вносители не са длъжни да повишават цените, ако се увеличи акцизът. Това решение обаче едва ли ще им е възможно догодина, когато акцизът ще се качи още. Освен това в търговската мрежа все още има много от цигарите със стар бандерол и стара цена, тъй като производителите не са ангажирани със срок, в който да реализират на пазара тези кутии.