Адвокат Николай Хаджигенов коментира пред Нова тв казуса с оправдания на първа инстанция ловец на бежанци Петър Низамов-Перата.

"Тия свински опашки си имат крушка. Случаят е емблематичен пример за няколко престъпления и как прокуратурата не си върши работата.  Прокуратурата я свърши като Динко на границата. Обвиненията не са трудни. Хубава работа, ама прокурорска. Тоест калпава", каза Хаджигенов по повод причините Перата да бъде оправдан от съда.

По думите му обвинението се е захванало само за едно от възможните обвинения, които може да повдигне, което се крепи само на свидетелски показания. И логично е дошла оправдателната присъда, защото съдът отсъжда според доказателствата, които са приведени, и начина, по който е извършено разследването. 

Юристът коментира и страховете на българите от вълната бежанци.

"Нека страховете да бъдат смислени. Живеем в една тотална кочина, правна, държавна, икономическа, социална, независимо дали живееш в Белене или София. Едни мигранти могат да го променят към по-добро", смята Хаджигенов.

Според него не може да се сравнява България и Западна Европа.

"Какво сравняваме между Западна Европа и тук, сравняваме вафла с тротоар? В гладорията и беднотията след Освобождението и Първата световна война българите приемат бежанци от Македония и Тракия. Сега ако някой поиска да си изселим евреите или арменците -  сигурно ще си ги изтрепем тук, в наши концлагери. Това ако българщина - мерси, аз предпочитам да съм марсианец. Това ли е нормалният българин? И се гордеят с Динко и Перата. На стените им във фейсбук има по едно престъпление на омразата на всеки час. Кой го извърши, аз ли, вие, Сорос? Има законен ред, който казва, че не може банди да обикалят, да връзват хора, да ги заплашват. Хората на Перата може и да не джобят, но другите банди го правят", каза Хаджигенов.

Преди адвоката пред камерата застана и самият Низамов. Той повтори изявленията си от вчера, че след като съдът го е оправдал при "този натиск, на който е бил подложен", значи не е имало абсолютно нищо, на което той да стъпи, за да го осъди.

"Не е вярно, че свидетелите са си сменили показанията. Единствено защитеният свидетел, който е под протекцията на прокуратурата, си смени показанията. Казал е, че не съм аз човекът, който ги е вързал със свински опашки", каза Низамов.

Но категорично отказа да отговори кой, ако не той, е вързал бежанците, каквито клипове се появиха в интернет. И въпреки че в началото се опитваше да се държи прилично, по средата на разговора силно се изнерви. Заради въпроса, ако не той, то кой е връзвал хората. Заради поведението си вероятно "ловецът" на бежанци ще си изпроси и дело от водещите Ани Цолова и Виктор Николаев. Ето как протече "разговорът":

"Мислите ли, че ще ви давам обяснение точно на вас. Ако бях в Белене, на остров Персин или в каменните кариерти на Ловеч - щях да ви отговарям по този начин, с да или не", отсече Низамов.

"Г-н Пера", обърна се към него водещата Ани Цолова.

"Г-жо поръчкова журналистка, не знам защо трябва да се задават такива въпроси. Знам, че това е въпросът, който са ви написали. Нещо не слушате или слушалките не са ви сложили на мястото. Няма да ви кажа. За мен вие не сте хора, които помагат на българския народ, ами сте хора, които получават пари от организации, които целят геноцид над българския народ. "Америка за България", примерно", отвърна й Низамов, като заяви, че не иска да се обръща към него с "г-н Пера". 

Веднага след това уточни, че не точно Цолова и колегата й Виктор Николаев получават пари, а журналистите по принцип. Водещата го призова да каже от кого точно според нея тя и колегата й получават пари освен от работодателите си. И каза, че този отговор е важен, за да може тя и колегата й да го дадат на съд.

"Вие двамата трябва да си кажете. Трябва съвестта ви да ви отговори на тоя въпрос. Няма логика да действате по този начин", отговори Перата.