"Осем години Русия "газеше" президента Обама, ставаше все по-силна и по-силна, откъсна Крим и увеличи броя на ракетите си. Слаба работа!"

Това написа в туитър Доналд Тръмп.

Така той за втори път в разстояние на три седмици нападна предшественика си заради Русия и Крим. Първия път Тръмп написа:

"Крим бе ПРЕВЗЕТ от Русия по време на администрацията на на Обама. Беше ли Обама твърде мек към Русия?"

Интересното е, че в новото си послание президентът на САЩ прибегна до спортен термин, което впечатли анализаторите в САЩ. Той използва глагола pick off, който в случая означава "откъсвам", но така обикновено се нарича прехващането на пас в американския футбол.

По този начин Тръмп отново полива със студен душ руските управници. 

На 14 февруари Шон Спайсър - говорителят на Белия дом, заяви, че Тръмп е дал ясно да се разбере, че очаква Русия да върне Крим на Украйна. 

Дотогава от Вашингтон постъпваха немалко сигнали, че САЩ се готвят да вдигнат санкциите срещу Русия, наложени именно заради нахлуването в Украйна. По време на предизборната си кампания, а и след победата си на президентските избори Тръмп неведнъж похвали руския президент Владимир Путин и избягваше да го критикува заради Украйна.

През лятото на 2016 г. Тръмп заяви пред изданието "Политико", че ако САЩ се опитат със сила да върнат Крим на Украйна, това може да предизвика Трета световна война. Запитан тогава дали е готов да признае Крим за част от Руската федерация, кандидат-президентът отвърна:

"Ще разгледам тази възможност."