Камион с 60 мигранти от Афганистан е заловен в столичния жк "Надежда" като част от операция на МВР, ДАНС и спецпрокуратурата срещу група за трафик с международно участие. От заловените 57 са "питомци" на дома в Харманли, които нямат право да приближават граничните зони, а 3-ма са неизвестни на органите на реда.

Шофьорът на всичкото отгоре е бил толкова пиян, че практически не е можел да извърши услугата, за която му е платно - той е бил неадекватен с 2,9 промила алкохол, стана ясно от думите на Младен Маринов, директор на столичната полиция. Водачът е прибран за 72 часа с прокурорска мярка, след което ще му бъде поискана постоянна.

Отделно от това шестима са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти от Турция през България към Централна Европа, стана ясно още от брифинг в прокуратурата. От обвиняемите само двама са българи, 3-ма иракчани, постоянно пребиваващи у нас, и един алжирец. Досъдебното производство е образувано още в началото на септември 2016 г., а оттогава са включени и СРС, каза още Иван Гешев, шеф на спецпрокуратурата.

Интересно е, че освен един открит пистолет у единия българин са намерени и "счетоводните" тефтери на групата. Те обаче са по арабската система за разплащания, т.нар. - хавала, от която се ползват и терористичните организации, каза Антон Славчев от дирекция "Миграция" на ДАНС.

Хавала е безкасово плащане, което гарантира, че съответната "пратка", в случая - група от лица, ще пристигне от Турция примерно в Западна Европа. Когато пристигнат "на адреса", се осъществява плащането, като има двама представители - един в началото и един в края на маршрута.

Тарифите за един човек само за трафикирането му през България са били между 600 и 1000 евро, стана ясно още.

На въпрос на Клуб Z - имат ли любими "депа" в София за претоварване на живата "стока", Иван Гешев отговори, че след всеки удар на МВР се сменят явките, но в случая афганистанците са били разквартирувани в ромските квартали на София "Модерно предградие", "Христо Ботев" и др.