Горната камара в британския парламент реши да даде повече правомощия на депутатите във връзка с преговорите са излизане на Великобритания от ЕС, съобщи Ройтерс.

Народните представители ще могат да отхвърлят окончателните условия с промени в законопроекта за напускане, с които те одобряват споразумението преди да бъде разисквано в Европарламента. А ако преговорите се провалят, депутатите могат да решат и да напуснат без споразумение.

Правителството на Тереза Мей настояваше парламентът да не спъва преговорите. Тяхното притеснение е, че това ще предизвика ЕС да предложи лоша сделка, с надеждата депутатите да я отхвърлят и да блокират Брекзит - въпреки уверенията на лидерите на ЕС, че ще работят за безболезнен "Брекзит".

Камарата на лордовете за втори път създават пречки на Мей. Преди дни те гласуваха да бъде задължено правителството да гарантира правата на живеещите в страната 3 милиона граждани на страни от ЕС, след като тя престане да бъде негов член. Поправката изисква от правителството в течение на три месеца от задействането на Член 50 от Лисабонския договор да внесе предложения за защита на европейските граждани в Обединеното кралство.