Разликата БСП - ГЕРБ е 2% като позициите на двете партии остават много близки. Това сочат данните от последното национално представително проучване на "Галъп интернешънъл" за електорланите нагласи преди парламентарните избори на 26 март. Формулата на влизащите в парламента партии от днешна гледна точка е 5+1, отбелязват от агенцията. Сред твърдо решилите да гласуват за политическа сила или кандидат 30,2% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 28,3%, за "Обединените патриоти" – 11,9%, за ДПС - 8,2%, за партията на Веселин Марешки "Воля" – 7,4% и за коалицията „РБ - Глас народен“ - 4,3%. Тези формации биха попаднали в следващото Народното събрание от днешна гледна точка, като при Реформаторите ще се наложи много усилена кампания, тъй като са с резултат около бариерата.

ГЕРБ разполага с малко по-широка ниша, но в момента тя не е напълно мобилизирана. Оставащите две седмици кампания ще бъдат решаващи за това кой ще победи в изборите, коментират от "Галъп интернешънъл".

Очакваната активност към днешна дата, според декларативните нагласи, е около 55% спрямо избирателните списъци.

Коалицията "АБВ - "Движение 21" взема 2,6%, „Да, България“ - 2,3%, "Нова република" - 1,6%. За други партии биха гласували 3,2%. Сред тях личи ДОСТ с под процент. Подкрепата за такъв тип формации в България обаче е трудно уловима със социологически методи.   

2,8% от твърдо решилите да гласуват биха пуснали бюлетина с „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.  

Данните са регистрирани по метода "лице в лице" сред 1003 души от 27 февруари до 5 март. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и няма как да са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.