Кино „Люмиер“ очаква зрители с нова визия. Емблематичният столичен салон посреща с приветливо син облик и с ново име: „Люмиер Лидл“. Освежителният ремонт е част от кампанията „НДК промяната“.

Обновяването обхваща салона, фоайето и касата. Киното вече е с нови настилки и стени, осветлението е енергоспестяващо, а вратите – пожароустойчиви. Снимка НДК

Обновяването обхваща салона, фоайето и касата. Киното вече е с нови настилки и стени, осветлението е енергоспестяващо, а вратите – пожароустойчиви. Седалките пък са напълно подменени и вече не са червените, познати на редовните зрители на „Люмиер“, а сини.

„Много е трудно в днешно време да се запазят истинските киносалони, които имат собствена атмосфера и са част от историята на града“, каза пред журналисти на представянето на „Люмиер Лидл“ директорът на НДК Мирослав Боршош и благодари на веригата магазини за подкрепата за съхраняването на културните пространства.

От екипа на киното обясниха, че програмата – предимно изпълнена с арт съдържание – няма да претърпи промени в концепцията и акцентът ще остане върху качественото европейско и българско кино.

„Люмиер Лидл“ ще продължи да е партньор и на водещите фестивали у нас – освен СФФ, който тръгва на 9 март, още „Киномания“, So Independent, „Синелибри“, Световния фестивал на анимационния филм, Седмицата на испанското и иберо-американското кино и др.

Първата възможност да се види новият облик на киносалона е още тази вечер, 8 март. От 19 часа режисьорът Иван Ничев представя новия си филм – документалния „Нейната изповед“, посветен на Костадинка Кунчева, българката евродепутат, издигната от гръцката партия СИРИЗА.

"Площад Славейков".