Дипломати от 6 източноевропейски страни призоваха американския Сенат да им помогне срещу намеса от страна на Русия, включително при кибератаки, предаде Ройтерс.

Държавите настояха, че санкциите срещу Москва не трябва да бъдат вдигани в скоро време.

Украинският външен министър Павло Климкин и посланиците в САЩ на Полша, Литва, Латвия, Естония и Грузия присъстваха на заседание на сенатска подкомисия, посветено на руската дейност в техните държави.

"Докато Русия не се махне от украинската земя, не трябва да има облекчаване на санкциите", заяви Павло Климкин.

Другите дипломати се съгласиха с тези думи. Те разказаха за усилията, полагани в страните им за намаляване на зависимостта от руския природен газ на тяхната енергетика.

"Ние наистина мислим за диверсификация", каза полският посланик Пьотр Вилчек.

Сенаторът републиканец Линдси Греъм - председател на подкомисията, наблюдаваща Държавния департамент и помощта за чужбина, свика заседанието заради опасенията, че президентът Доналд Тръмп може да не се противопостави на Москва и заради приказките, че той може да вдигне санкциите, наложени заради анексирането на Крим.

Греъм даде да се разбере, че подкрепя продължаването на американската помощ, като заяви, че тя е важна за интересите на САЩ.

"Колкото в по-голяма безопасност сте вие, толкова в по-голяма безопасност ще бъдем ние", каза той.

Тръмп неведнъж похвали руския президент Владимир Путин и призова за подобряване на отношенията с Москва. Греъм обаче е един от най-яростните критици в Конгреса на такива изказвания.

Сенаторът изтъкна също така безпокойството от руските кибератаки, чиято цел бе намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., спечелени от Тръмп. Греъм обаче не смята, че те са повлияли на резултатите от вота.

Членовете на сенатската подкомисия скоро ще изработят планове за разходи през следващата година. Администрацията на Тръмп обаче обсъди наскоро значително орязване на помощите както за чужбина, така и на финансирането на Държавния департамент.

Греъм заяви, че иска по-добри отношения с Русия, но допълни, че това няма да се случи, докато тя не се промени. Той говори малко след като обядва с Тръмп. Републиканецът заяви през дипломатите, че очаква новият президент на САЩ да бъде добър техен съюзник.

Няколко членове на подкомисията попитаха какъв точно вид помощ би бил най-полезният. Дипломатите отговориха, че това е военната помощ, включително оръжия за отбрана.

През януари САЩ започнаха най-голямото си военно разполагане в Европа от десетилетия насам. В Полша пристигнаха 2 700 военнослужещи. Регионът поиска войски от САЩ и НАТО след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Дипломатите описаха поведението на Русия като "хибридна война", съчетаваща кибератаки и пропаганда със заплахи за използване на сила. Грузинският посланик в САЩ Давид Бакрадзе разказа за руската пропаганда по радиото, която призовава грузинците да не подкрепят усилията на страната си за присъединяване към НАТО.

През 2008 г. Москва подкрепи отцепническите републики Абхазия и Южна Осетия, където тогава нахлу. Двете територии са под контрола на проруски сепаратисти.