LinkedIn няма да се съобрази с руските закони за съхранение на данни, твърдят от Роскомнадзор, комуникационният регулатор в страната, съобщи Ройтерс.

“Компанията отказва да се съобрази с изискването да премести своите сървъри, събиращи данни за руските граждани, на територията на Руската федерация, с което потвърждава слабия си интерес от работа на руския пазар”, коментира руската страна в официално изявление.

Социалната мрежа, собственост на Microsoft, бе блокирана в Русия още през ноември миналата година, след като не прехвърли личните данни на руснаците в сървъри на територията на Руската федерация, каквото изискване Русия се опита да наложи на много технологични компании. Гиганти акто Twitter и Facebook обаче не го спазват, без да имат проблеми в страната.

През ноември имаше предупредително спиране на достъпа - уж за няколко дни, но в крайна сметка не бе възобновен.

В края на 2016 г Роскомнадзор обявиха, че водят "конструктивни преговори" с LinkedIn. Те обаче явно са се провалили - за момента. От социалната мрежа заявиха, че смятат да продължават опитите да вдигнат забраната на сайта им.

"Макар да вярваме, че сме се съобразили със всички приложими закони, и въпреки нашите разговори с Роскомнадзор, включително среща с тях в Москва през декември 2016 г, ние не успяхме да постигнем разбиране за вдигане на блокирането на LinkedIn в Руската федерация. LinkedIn ще продължи да бъде достъпен на руски език, и се надяваме, че ще можем да възстановим услугата в Русия в бъдеще", пишат от бизнес социалната мрежа.

 

От Роскомнадзор обаче си вадят следния извод от нежеланието на Microsoft да премести сървъри в страната - "така те потвърждават, че нямат интерес към руския пазар". И публикуват следното финално съобщение в Туитър:

 

 

"RIP (Почивай в мир)"