Колко близко стоят партиите до твоите идеи? На този въпрос отговаря академичният проект "Време за избор", който от години предлага тестове - адаптирани към конкретния вид предстоящи избори. Попълването им дава представа управленските програми и обещания на кои от формациите, които участват във вота, се доближават най-много до политическите виждания на избирателя.

Проектът с идеална цел е разработен от Европейския институт, Лаборатория за публични политики към Нов български университет и Центъра за електронна демокрация (c2d) към Цюрихския университет. Техническият дизайн и работата по платформата са ръководeни от екип от Кипърския технологичен университет.

Клуб Z тази година е медиен партньор на академичната инициатива. 

Водещите изследователи в проекта "Време за избор" са: 
д-р Антоний Гълъбов, Лаборатория за публични политкики към Нов български университет
д-р Борислав Мавров, Европейски институт, София
д-р Фернандо Мендес, Център за електронна демокрация (c2d), Аарау, Швейцария
д-р Костас Циувас, Кипърски технологичен университет

Тестът "Време за избор" за предсрочния парламентарен вот на 26 март вече е готов. Платформата е анонимна, а за целите на проучването на нагласите на потребителите има встъпление от няколко въпроса за възраст, пол, образование и отношение към политиката като цяло. Самият въпросник по същество съдържа 20 твърдения, под всяко от които има 6 варианта за отговор - "напълно съгласен/на", "съгласен/на", "нито съгласен/на, нито несъгласен/на", "несъгласен/на", "напълно несъгласен/на" и "нямам мнение".

Въпросите са от всички сфери на политиката - отношение към данъчната и външната политика на България, отговорности на държавата в икономиката и социалните дейности, екологията, конкуренцията, политиката в здравеопазването и т.н. Има и допълнителен - 21-и въпрос, посветен на "Бялата книга" - петте варианта за бъдещето на ЕС, представени от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, по които дебатите предстоят.

Когато стигнете до края на теста ще се появят още 5 въпроса, свързани с политическата ви ориентация и нагласите за 26 март, както и графика с вероятността да гласувате за някоя от формациите, които участват в изборите. Попълването им също е с цел изследването на "Време за избор" да е по-пълноценно.

И най-накрая - резултатите. Платформата ще ви покаже какво е съвпадението между Вашите политически нагласи и политическите платформи на партиите и коалициите, участващи в парламентарния вот на 26 март. Скалата е от -100 до +100, като формациите, с които имате голямо съвпадение ще излязат най-отгоре в зелено, тези, с които имате слабо съвпадение - в оранжево, а тези, с които нямате никакво - в червено и "на минус". Платформата ще ви позиционира и по скалите - регулация/конкуренция и стабилност/реформи, а в секцията на платформата "Отговорите на партиите" можете да видите как сте отговорили вие и как - всяка от формациите, на всеки от 20-те въпроса в теста. Е, готови ли сте за избор: