Международната рейтингова агенция “Стандарт енд Пуърс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София. Столицата остава с рейтинг BB+ със стабилна перспектива.

Предпоставка за положителен кредитен рейтинг на общините е нивото на финансова децентрализация и увеличаването на самостоятелните общински приходи. Според анализа на агенцията за състоянието столицата е финансово стабилна, .ликвидността е високата, а нивото на собствените приходи - добро.

През 2016 г. приходната програма на София е била изпълнена напълно и е имало висока събираемост на местните данъци и такси, отчитат от общината. И през януари тази година приходите от данъци и такси в бюджета на София са 23,9 млн. лв. - с 1,5 млн. лв. повече в сравнение с януари миналата година.

При анализа на "Стандарт енд пуърс" са взети предвид финансовите резултати и мерките за стабилизиране на общинските търговски дружества, както и голямата капиталова програма на София. За 2016 г. тя беше в размер на 400 млн. лв., а за 2017-а сумата е с 35 млн. лв. повече. От предвидените средства над 275 млн. лв. са от оперативни програми на Европейския съюз.

Рейтингът на София е същият като на България като страна. Според правилата на агенцията оценката за столицата не може да по-висока от тази на самата страна.