"Няма повод, който да ни кара да смятаме, че американският президент Доналд Тръмп е обект на каквото и да било разследване."

Това заяви на брифинг говорителят на Белия дом Шон Спайсър, предаде Ройтерс. По този начин, макар и много усукано, той призна, че милиардерът не е бил подслушван.

На 5 март Тръмп, без обаче да представи доказателства, написа в туитър, че е бил подслушван по време на предизборната си кампания през 2016 г. от тогавашния президент Барак Обама.

Същевременно двама американски сенатори поискаха ФБР и министерството на правосъдието да предоставят информация, с която разполагат за неподкрепеното твърдение на сегашния президент на САЩ. Републиканецът Линдси Греъм и демократът Шелдън Уайтхаус изпратиха писмо с искането до директора на ФБР Джеймс Коми и временно изпълняващата длъжността главен прокурор Дана Боенте.

Съгласно американските закони президентът не може да нареди подслушване. Само федералното правителство може да поиска одобрение за това от съда, но преди това трябва да представи доказателства.

Критици обвиняват Тръмп, че е разпространил обвиненията в опит да отклони вниманието от разследванията за връзки на неговата администрация с Русия. Те подозират, че той разчиства лични сметки с Обама. И припомнят, че чак до 2016 г. е твърдял, че предшественикът му в Белия дом е роден на Хаваите, когато те не са били американски щат, и по тази причина не е имал правото да бъде президент.

Линдси Греъм заяви по-късно пред Си Ен Ен, че ако министерството на правосъдието не изпълни искането на сенаторите, ще бъдат издадени призовки. Той оглавява сенатската подкомисия за борба с престъпността и тероризма, а Шелдън Уайтхаус е най-висшият член на Демократическата пратия в нея.